Η ρετσίνα είναι ένα κρασί με ευγενικά αρώματα και πιπεράτη γεύση που συνοδεύει θαλασσινά, λαδερά, σούβλες και «ξεπλένει» τα τηγάνια από το στόμα.
Η Ρετσίνα είναι ένα κρασί που ταιριάζει με τις έντονες μεσογειακές γεύσεις όπως το σκόρδο, κρεμμύδια, ντομάτα, τα αρώματα του βασιλικού και της ρίγανης και μπορεί να ανταπεξέλθει στο ανακάτεμα των γεύσεων των ελληνικών μεζέδων. Από τα ταβερνεία και το κρασί του λαού η ρετσίνα τα τελευταία χρόνια έχει αναγεννηθεί με σπουδαίες οινοποιήσεις, βραβεία, εξαγωγές. Πλέον ο ρητινίτης οίνος δικαιούται μια θέση ανάμεσα σε μεγάλα κρασιά!
Η εμπειρία της ρετσίνας στο τραπέζι μας
Ενα οινοποιείο που πραγματικά ξανασύστησε τη ρετσίνα και την έβαλε επάξια στο τραπεζι μας σε ψηλά ποτήρια με ποδαράκι (στα χαμηλά ζεσταίνεται από τη θερμότητα του χεριού) είναι ο Στέλιος Κεχρής. Ραφινάτη, λαμπερή, με φυσαλίδες ή ροζέ, οι ρετσίνες του κτήματος Κεχρή αποτελούν γαστρονομική εμπειρία.

Δάκρυ του πεύκου, Κεχρής
Μία ρετσίνα απο Ασύρτικο 100% και τα κτήματα της Γουμένισσας. Πολυβραβευμένο, εκπροσωπεί επάξια το είδος στο εξωτερικό. Η ρετσίνα που άλλαξε τα δεδομένα στην κατηγορία της, τοποθετώντας το παραδοσιακό ελληνικό κρασί πλάι στα εκλεκτότερα προϊόντα του παγκόσμιου αμπελώνα. Η πρώτη ρετσίνα με εντυπωσιακό δυναμικό παλαίωσης έως 10 χρόνια. Διακριτικό ρετσίνι, λεμόνι, μπισκότο στο στόμα, συνοδεύει κάθε μεζέ, αγαπά τα παστά.

Πρόσφατα, σε ένα δείπνο μας για τα Great Greek Wine 2025 και ανάμεσα σε σπουδαία κρασιά ήρθε η ώρα μίας κομψής ρετσίνας από την βόρεια Ευβοια να συνοδέψει έναν ρουστίκ μουσακά.
Ρετσίνα Γιάλτρων Vriniotis
Ρετσίνα Γιάλτρων απο Κτήμα στην Βόρεια Ευβοια, από 100% Ροδίτη με αρώματα δάσους κωνοφόρων και μαστιχόδεντρων. Πολύπλοκο στόμα με νύξεις αλμύρας, το οινοποιείο Βρυνιώτη είναι πλάι στη Θάλασσα, απόλυτος συνδυασμός με τηγανητά ψάρια και οτιδήποτε μυρίζει Ελλάδα. Απολαύστε το δροσερό.
Ρετσίνα AΩΤΟΝ
Οινοποιείο AΩΤΟΝ στην Παιανία. Άωτον, από την αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει το εκλεκτότερο δείγμα ενός είδους. Μία ρετσίνα από Σαββατιανό 75% και Ροδίτη 25% που απήλαυσα στην περσινή απονομή των 50ggw. Ρετσίνα του ξεχειλίζει από αρώματα, πεύκου, βοτάνων, θυμάρι, τζίντζερ, λουίζα. Από την ποικιλία Σαββατιανό από τα Μεσόγεια, πλάι σε λιπαρά τυριά, ψαράκια με χόρτα, κεφτέδες.
PITYS RITINITIS
Οινοποιείο Τρουπή στη Μαντινεία. PITYS RITINITIS από Ασύρτικο 100%. Ο μύθος λέει ότι η Πίτυς ήταν μια ορεσίβια νύμφη που δέχτηκε την αγάπη του σάτυρου Πάνα, αλλά ο Βοριάς, ο αντίπαλός του, την πέταξε από ένα βράχο και τη σκότωσε. Η Γη λυπήθηκε για τον Πάνα και τη μετέτρεψε σε πεύκο. Ρητινίτης ή Ρετσίνα ελαφρώς όξινη με αρώματα βοτάνων, ταιριάζει με ψάρια στα κάρβουνα, θαλασσινά, ψητά λαχανικά, πικάντικα πιάτα.

Κουκουνάρι Domaine Florian
Αποτελούμενο από 80% Chardonnay και 20% Savatiano, αυτό το μείγμα συντηρείται με φρέσκια ρητίνη πεύκου που συλλέγεται από πευκοδάση στη Χαλκιδική με τις αρχαίες ελληνικές τεχνικές. Προσεκτικά υπολογισμένες δόσεις ρητίνης πεύκου έχουν προστεθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης για να διασφαλιστεί η βέλτιστη απορρόφησή της. Απολαύστε το σε συνδυασμό με οποιοδήποτε μεσογειακό φαγητό.
Ρετσίνα Τετράμυθος
Μία ρετσίνα από το οινοποιείο Τετράμυθος στην Αιγιαλεία. Μία ρετσίνα από Ροδίτη με αχνοκίτρινο χρώμα, μέτριας έντασης αρώματα λεμονιού, κίτρου, ροδάκινου και αχλαδιού, μέντας και χαμόμηλων. Συνοδεύει ιδανικά οστρακοειδή, γαρίδες στα κάρβουνα, τηγανητά καλαμάρια, μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Ρετσίνα Παπαγιαννάκος
Ρετσίνα Παπαγιαννάκος με διακριτικά αρώματα μαστίχας, λεμονιού και πέφκου. Ενα Vegan προϊόν από 100% Σαββατιανό, το Αττικό Τerroir, του κτήματος στο Μαρκόπουλο. Με θαλασσινα, λαδερά και ζυμαρικά με έντονες σάλτσες.

ΡΗΤΙΝΙΤΗΣ NOBILIS
Ροδίτης από τους αμπελώνες της Κορινθίας με μία ελεγχόμενη ποσότητα ρετσίνι από πεύκα Pinushalepensis. Γεύση δροσερή που ισορροπεί θαυμάσια ανάμεσα στο σταφύλι και το πεύκο, ενώ λεμόνι και αίσθηση μαστίχας συνυπάρχουν ισότιμα. Μία Ρετσίνα με την υπογραφή της Gaia Wines και άνοιγμα με πώμα για ευκολία χωρίς να χάνει τα αρώματά του.

Retsina Οικογένεια Γεωργά
Η οικογένεια Γεωργά πρωτοστατεί εδώ και χρόνια στα κρασιά ήπιας οινοποίησης. Η Ρετσίνα Γεωργά έχει γεμάτη γεύση, καχριμπαρένιο χρώμα και το ρετσίνι που χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως φυσικό συντηρητικό, με αντισηπτική προστασία στο κρασί, συλλέγεται από το πελέκιμα των πεύκων της αυτοφυούς ποικιλίας της Αττικής. Συνοδεύει τα φαγητά της μεσογειακής και ανατολίτικης κουζίνας, λαδερά, τηγανητά, σούβλες.
Σχοινόπευκο, ρετσίνα Μάρκου
Μία Ρετσίνα από την οινοποιητική μονάδα Μάρκου στην Παιανία. Ανοιχτό λεμονί, από Σαββατιανό, πλούσια αρωματική ένταση από πεύκο, μαστίχα, νότες εσπεριδοειδών με έντονη παρουσία βοτανικού χαρακτήρα στη μύτη και γεύσεις δεντρολίβανου, φασκόμηλου στο στόμα, έντονη ορυκτότητα και ισσοροπημένη οξύτητα με έντονη επίγευση.
Καλή απόλαυση!
Πηγή