Το κολλαγόνο είναι μια βασική πρωτεΐνη για την υγεία των αρθρώσεων, του δέρματος και των συνδετικών ιστών.
Αν και το σώμα το παράγει φυσικά, η σύνθεσή του μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.
Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε κολλαγόνο, προκειμένου να αναπληρώνετε την απώλεια.
Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια, τα οποία παρέχουν και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών και των μυών.
Τα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σεωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και προάγουν την απορρόφηση ασβεστίου.
Τα φρούτα και τα λαχανικά όπως οι κόκκινες πιπεριές, οι φράουλες και τα πορτοκάλια ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
Το σκόρδο και το κρεμμύδι, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία λόγω της περιεκτικότητάς τους σε θείο.
Ένα άλλο τρόφιμο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα αυγά, καθώς η μεμβράνη τους περιέχει υψηλή συγκέντρωση κολλαγόνου.
Μελέτη με τη συμμετοχή ασθενών με οστεοαρθρίτιδα, έδειξε ότι μπορούν να ωφεληθούν από την καθημερινή λήψη συμπληρώματος από μεμβράνη κελύφους αυγών.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Arthritis συμμετείχαν 44 άνθρωποι ηλικίας 42-95, που υπέφεραν από οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, τους γοφούς ή και στα δύο. Οι συμμετέχοντες λάμβαναν καθημερινά μια κάψουλα που περιείχε 500 mg μεμβράνης κελύφους του αυγού για 60 ημέρες.
Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν σε 10, 30 και 60 μέρες μέσω ενός σύντομου ερωτηματολογίου, βασισμένου στον Δείκτη Οστεοαρθρίτιδας των Πανεπιστημίων Δυτικού Οντάριο και McMasters και με μειώσεις στη χρήση των φαρμάκων καταστολής του πόνου, όπως καταγράφτηκε στα ημερολόγια των ασθενών.
Στους 37 ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, η λήψη του συμπληρώματος προκάλεσε σημαντική βελτίωση σε επτά από τις εννιά ερωτήσεις που αξιολογήθηκαν σε 10 μέρες και σε όλες τις ερωτήσεις στις 30 και 60 μέρες. Προκάλεσε επίσης σημαντικές βελτιώσεις στη δυσκαμψία των αρθρώσεων σε 30 μέρες (27,4%) και σε 60 μέρες (29,3%) στις αρχικές αξιολογήσεις. Πάνω από το 59% των ασθενών βαθμολόγησαν την αποτελεσματικότητα της μεμβράνης κελύφους του αυγού ως «καλή» ή «πολύ καλή» και περισσότεροι από το 75% είδαν μέτρια ή σημαντική βελτίωση μετά από 60 ημέρες. Η χρήση παυσίπονων μειώθηκε επίσης σημαντικά κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, παρέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου.
Ακόμα και το τσάι μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός σύμμαχος, καθώς οι κατεχίνες του βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας κολλαγόνου στο σώμα, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ελαστικότητα στο δέρμα και καλύτερη υγεία των αρθρώσεων.
Η τροφή τέλος, με την υψηλότερη ποσότητα κολλαγόνου είναι η ζελατίνη.
Προέρχεται από ζωικό χόνδρο, οστά και δέρμα και αποτελεί εξαιρετική πηγή αυτής της πρωτεΐνης.
Εκτός από τα οφέλη της για τις αρθρώσεις, είναι ένα ευέλικτο μαγειρικό συστατικό που μπορεί να προστεθεί σε επιδόρπια ή να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό σε σάλτσες και σούπες.
H χορτοφαγική εναλλακτική της ζωικής ζελατίνης είναι το άγαρ.
Πρόκειται για ζελατινώδη πολυσακχαρίτη που χρησιμοποιείται σε ζελέ, σούπες, σάλτσες, επιδόρπια, παγωτά κ.ά. για να σταθεροποιηθούν και να πήξουν.
Προέρχεται από κόκκινα θαλάσσια άλγη τα οποία περιέχουν διαλυτές ίνες και είναι απολύτως αγνό προϊόν χωρίς χρώμα, γεύση, άρωμα.
Στην αγορά θα το βρείτε διάφορες μορφές όπως νιφάδες, σκόνη ή κόκκους.
Πηγή