Τρίτη , 18 Μάρτιος 2025

Ο χυμός που δεν πίνουμε, αλλά βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και τον έλεγχο του σακχάρου

Η διατροφή αποτελεί ένα ανεξάντλητο πεδίο έρευνας που μάς εκπλήσσει διαρκώς με τα οφέλη της για την υγεία.

Ένα από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά και ο χυμός που δίνει, κερδίζει όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα για τις πιθανές θετικές επιδράσεις του στο σώμα.

Η γεύση του είναι γλυκιά λόγω της περιεκτικότητάς του στο φυσικό γλυκαντικό σορβιτόλη, το οποίο είναι πολύ κοινό στα φρούτα.

Πρόκειται για το παντζάρι, το οποίο οι περισσότεροι τρώνε μαγειρεμένο, αν και ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσής του είναι σε χυμούς ή smoothies.

Από την πληθώρα πλεονεκτημάτων που έχει το παντζάρι για την υγεία, ξεχωρίζουν τα εξής:

  • Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες και γήρανση των κυττάρων και εμφάνιση ασθενειών.
  • Είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
  • Ιδανικό για τη μείωση της χοληστερόλης. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ενώσεις, οι οποίες πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη διάσπαση του λίπους και στον έλεγχο διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.
  • Βελτιώνει την αθλητική απόδοση. Αυξάνοντας τη ροή του αίματος στους μύες, βοηθά στη μείωση της κόπωσης και στην αύξηση της αντοχής.

Πώς θα τον φτιάξετε

Εάν χρησιμοποιείτε συμβατικά μη βιολογικά παντζάρια, ξεφλουδίστε τα καλά για να αποφύγετε την κατάποση φυτοφαρμάκων. Αν χρησιμοποιήσετε βιολογικά παντζάρια, μπορείτε να καταναλώσετε και τη φλούδα, αν τα πλύνετε πολύ καλά.

Στη συνέχεια, κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια για να πολτοποιηθούν πιο εύκολα. Για να διατηρήσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, χρησιμοποιήστε μπλέντερ ψυχρής σύνθλιψης. Εάν δεν έχετε αυτή τη συσκευή, βάλτε τα κομμάτια παντζαριών σε ένα μπλέντερ με λίγο νερό.

Στη συνέχεια, χτυπήστε τα και σουρώστε το μείγμα. Τέλος, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού για γεύση και βιταμίνη C.

Για όσους κάνουν πρωταθλητισμό, οι ειδικοί συνιστούν να πίνουν τον χυμό δύο ή τρεις ώρες πριν από την άσκηση, προκειμένου να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση και να καθυστερήσουν την κόπωση.

Θρεπτική αξία

Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, τα οποία σύμφωνα με έρευνες βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων με χυμό παντζαριών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τη ροή του αίματος.

Αυξάνουν την πρόσληψη οξυγόνου, επιμηκύνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να κουραστεί κάποιος, γεγονός που επιτρέπει στους ανθρώπους να παραμείνουν δραστήριοι για περισσότερο χρόνο.

Τα παντζάρια περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, ενώσεις που βοηθούν στην επιδιόρθωση του DNA και στη διατήρηση της καλής υγείας των κυττάρων και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο για πολλές χρόνιες παθήσεις.

Περιέχουν ελάχιστα λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες.

Μισό φλιτζάνι βρασμένα παντζάρια περιέχει 0,15 γραμμάρια λίπους και 1,7 γραμμάρια φυτικών ινών.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A και K, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών, σε συνδυασμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες μπορεί να προστατεύουν από την άνοια και την απώλεια μνήμης, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9), σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μισή κούπα βρασμένα παντζάρια περιέχει 68 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος, που καλύπτει το 17% των ημερήσιων αναγκών.

Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τα οφέλη των παντζαριών για την υγεία, βασίζονται στην κατανάλωση του χυμού τους. Είναι όμως ευεργετικά και όταν καταναλώνονται ωμά, σε σαλάτες, βραστά, ψημένα, ακόμη και αποξηραμένα.

Εκτός από τις ρίζες, μην παραλείπετε να τρώτε και τα φύλλα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Κ, C και Ε.

Πηγές: Economista, Medical News Today


Πηγή