Κάθε φορά που ο γιατρός μας συνταγογραφεί κάποια αγωγή, δίνει συγκεκριμένες οδηγίες τόσο για τη λήψη της όσο και για το πότε θα πρέπει να τη διακόψουμε.
Πόσο σημαντικό είναι, όμως, ο ασθενής να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες αυτές; Τι μπορεί να πάθει κάποιος, εάν σταματήσει τα αντιβιοτικά μόλις τα συμπτώματα υποχωρήσουν;
Η απάντηση έρχεται από τη διευθύντρια Αντιβιοτικής Επιτήρησης στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ, δρ Λόρι Χικς.
Όπως εξηγεί, ο κίνδυνος κρύβεται πίσω από τις υποτροπές. Συγκεκριμένα, το χειρότερο σενάριο είναι μία υποτροπιάζουσα λοίμωξη ή, ακόμα χειρότερα, μια ανθεκτική υποτροπή την οποία δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις ασθενών με λοιμώξεις όπως η πνευμονία ή η ουρολοίμωξη, που παρουσιάζουν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής.
Όπως τονίζει η δρ Χικς, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να διακόψει τη θεραπεία νωρίτερα, αφού, αφενός δεν έχουν εξολοθρευτεί όλα τα μικρόβια, αφετέρου, όσα έχουν απομείνει, θα βρουν την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν εκ νέου και να αναζωπυρώσουν τη λοίμωξη.
Το σημαντικότερο από όλα αυτά όμως είναι ότι η υποτροπή μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη στην αντιμετώπισή της από ό,τι η αρχική λοίμωξη και αυτό διότι τα βακτήρια είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τους εξελικτικούς μηχανισμούς που διαθέτουν για να βρουν τρόπο να αποφεύγουν τη δράση των αντιβιοτικών.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα μικρόβια να αναπτύξουν αντοχή στο αντιβιοτικό που έπαιρνε ο ασθενής και όταν αναγκαστεί, λόγω της υποτροπής, να το ξαναπάρει, αυτό μπορεί να μην αποδίδει εξίσου καλά.
Την ίδια ώρα, τα βακτήρια έχει αποδειχθεί ότι συχνά «μεταδίδουν» το μηχανισμό αυτό και σε άλλα είδη βακτηρίων που εκ φύσεως υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα και τα οποία μπορούν να μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ανθεκτικά.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί προειδοποιούν οι ασθενείς να ενημερώνουν τους θεράποντες ιατρούς τους, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε απόκλιση από όσα ορίζει η αγωγή τους.
Πηγή: onmed.gr