Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και ειδικά για τα παιδιά που πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία μελέτησαν την επίδραση του πρωινού στα παιδιά.
Η έρευνα περιέλαβε 40 παιδιά 8-10 ετών τα οποία κατανάλωναν ένα από 3 πρωινά των 350 θερμίδων (αυγά, βρώμη ή δημητριακά) και στη συνέχεια έπαιζαν παιχνίδια. Ακολούθως τα παιδιά έτρωγαν μεσημεριανό γεύμα, μια φορά την εβδομάδα για 3 συνεχείς εβδομάδες.
Κάθε παιδί έπρεπε να φάει όλο το πρωινό, μπορούσε όμως και να φάει όσο επιθυμούσε (λίγο ή πολύ).
Κατά τη διάρκεια του πρωινού τα παιδιά απαντούσαν σε ερωτήσεις όπως «πόσο πεινάς;» και «πόση τροφή νομίζεις ότι θα μπορούσε να φας τώρα;».
Οι ερευνητές κρατούσαν ημερολόγιο σχετικά με το τι έτρωγαν τα παιδιά την υπόλοιπη ημέρα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μετά την κατανάλωση αυγών στο πρωινό (αυγά, τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, ροδάκινα και γάλα 1%) τα παιδιά έφαγαν 70 θερμίδες λιγότερες στο μεσημεριανό.
Η μείωση των 70 θερμίδων στο ένα γεύμα ισοδυναμεί περίπου με 4% των καθημερινών αναγκών ενός παιδιού σε θερμίδες.
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το πρωινό που είναι υψηλό σε πρωτεΐνες, όπως τα αυγά, κρατά τα παιδιά χορτάτα για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τα δημητριακά ή τη βρώμη, οδηγώντας τα να τρώνε λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Eating Behaviors.
Πηγή: onmed.gr