«Τέλεια» ενέργεια. Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζουν την βομβιστική επίθεση έξω από τα γραφεία της Hellenic Train, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..
Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν αρμόδιες πήγες, το χρονικό των 35-40 λεπτών που έδωσε ο άγνωστος που τηλεφώνησε σε μια ιστοσελίδα και μια εφημερίδα, είναι χαρακτηριστικό περιθώριο τέτοιων ενεργειών και αρκετό ώστε να απομακρυνθούν πολίτες.
Παράλληλα, αν και το σημείο είναι ένα από τα πιο κεντρικά, στην «καρδιά» της Αθηνάς, ο βομβιστής άφησε το σακίδιο χωρίς να γίνει αντιληπτός, προσεγγίζοντας πεζός και διέφυγε.
Παρ’ όλα αυτά τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής, αναζητούν τα λάθη των τρομοκρατών, καθώς έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το άτομο που έχει καταγραφεί να εναποθέτει την βόμβα, είχε κάποιον συνεργό ή συνεργούς.
Αυτό που αναμένουν, όσο οι έρευνες προχωράνε, είναι μέσα σε 48ωρες από το «επιτυχημένο» αυτό χτύπημα, την προκήρυξη για την ανάληψη ευθύνης έτσι ώστε να δουν την «σφραγίδα» της οργάνωσης.
Βόμβα στην Hellenic Train: Έδωσαν άμεσα βαθμό επικινδυνότητας «8»
Από την πρώτη στιγμή οι πυροτεχνουργοί αλλά και αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που γνωρίζουν καλά την τρομοκρατία, αντιλήφθηκαν ότι θα σημειωνόταν έκρηξη.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως αμέσως έδωσαν βαθμό επικινδυνότητας «8», όταν στην έκρηξη έναντι του υπουργείου εργασίας πριν 15 μήνες, ο βαθμός ήταν «7» ενώ σε καθημερινά σχεδόν απειλητικά τηλεφωνήματα για βόμβες ο βαθμός επικινδυνότητας είναι 3-4.
Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή της έκρηξης στα γραφεία της Hellenic Train
Πρόκειται για ενέργεια που όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγες, ήταν αναμενόμενη και μάλιστα αυτό που πίστευαν στην ΕΛΑΣ ήταν ότι ίσως σημειωνόταν και κάποιο πιο μεγάλο χτύπημα.
Η ομάδα των βομβιστών θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι είχε κάνει κατόπτευση και αποφάσισαν να χτυπήσουν όταν είχαν διασφαλίσει ότι δεν θα γίνουν αντιληπτοί.
Το περιπολικό της αστυνομίας βρισκόταν επί της οδού Καλλιρρόης και δεν υπήρχε κάποιος σεκιούριτι της εταιρείας στο σημείο, κάτι το οποίο εξυπηρετούσε την πράξη τους.
Οι αστυνομικοί αναλύουν καρέ καρέ το βιντεοληπτικό υλικό που συλλέγουν με στόχο να χαρτογραφήσουν το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής. Αυτό που θεωρούν βέβαιο είναι ότι ο ένας τουλάχιστον που κινήθηκε με το σακίδιο αποκλείεται να χρησιμοποίησε για την μετακίνηση του το μετρό καθώς αυτό θα ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνο.
Άρα επικεντρώνονται σε κάποιο όχημα ή μοτοσικλέτα, έτσι ώστε να καταφέρουν στη συνέχεια να «αποκωδικοποιήσουν» τις ακριβείς κινήσεις του ίδιου και του συνεργού ή της ομάδας του.
Πηγή