Οι άνθρωποι που κοιμούνται περισσότερες από οκτώ ώρες τη νύχτα, ροχαλίζουν ή αισθάνονται συχνά ότι νυστάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, πιθανόν διατρέχουν κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από υπνική άπνοια, μια διαταραχή του ύπνου, η οποία χαρακτηρίζεται από ροχαλητό που προκαλεί παροδικές και για μικρά χρονικά διαστήματα διακοπές της αναπνοής, και επιπλέον προξενεί διαδοχικές εναλλαγές από βαρύ σε ελαφρύ ύπνο. Η διαταραχή αυτή έχει συνδεθεί επίσης με καρδιαγγειακά νοσήματα και εμφράγματα.
Σύμφωνα ωστόσο με ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Buffalo, δεν είναι αναγκαίο να γίνεται επίσημη διάγνωση της υπνικής άπνοιας και καλό είναι οι ασθενείς να ενημερώνονται για τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σε περίπτωση που αναφέρουν ή παραπονεθούν για διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που κοιμούνται φυσιολογικά πάνω από οκτώ ώρες τη νύχτα, έχουν 9% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό από όσους κοιμούνται λιγότερο. Όσοι, μάλιστα, νυστάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας εμφανίζουν 10% περισσότερα εγκεφαλικά.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 1.348 ενήλικους, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα εργαστηριακής εξέτασης εγκεφαλικού στο Buffalo. Το 14% όσων κοιμούνταν περισσότερες από οκτώ ώρες είχαν ιστορικό εγκεφαλικού ή κάποια αιφνίδια ισχαιμικά επεισόδια, γνωστά και ως μίνι εγκεφαλικά.
Αντίθετα, μόνο το 5,4% όσων κοιμούνταν λιγότερες από οκτώ ώρες είχε περάσει εγκεφαλικό.
Επίσης, το 14% των ασθενών που είχαν υποστεί εγκεφαλικό ανέφερε ότι νύσταζε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των υγιών ήταν 4%.
«Η διάρκεια ύπνου μεγαλύτερη των οκτώ ωρών, το ροχαλητό και η νύστα την ημέρα επιδρούν στην αύξηση της πιθανότητας εγκεφαλικού» ανέφεραν οι επιστήμονες, οι οποίοι προτρέπουν όσους ροχαλίζουν συχνά ή νυστάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν και έχουν κοιμηθεί αρκετές ώρες, να επισκεφθούν το γιατρό τους, για να διερευνήσουν τι συμβαίνει.
Πηγή: onmed.gr