Αιχμές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άφησε η Κατερίνα Μπατζελή μετά την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ να αναστείλει για ένα χρόνο την κομματική της ιδιότητα.
Η Κατερίνα Μπατζελή, πρώην πλέον μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, σε δήλωσή της μετά την ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ (με πλειοψηφία 8-3) επέμεινε ότι δεν υπονόμευσε τα όργανα, ούτε συνέβαλε στην απώλεια της αξιοπιστίας του κόμματος.
«Οι αντίπαλοι βρίσκονται εκτός των κομματικών συνόρων» σημείωσε, και πρόσθεσε με νόημα: «Η κατά πλειοψηφία απόφαση για αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας για ένα χρόνο αποτελεί ακραία απόφαση στην ιστορία του μεγάλου ΠΑΣΟΚ που, μεταξύ των άλλων, είχε δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων».
Εκτός ΠΑΣΟΚ για ένα χρόνο η Μπατζελή -ΕΔΕΚΑΠ: Απαράδεκτη η δήλωσή της -Δούκας: Οι διαγραφές δεν λύνουν πολιτικά προβλήματα
Αναλυτικά η δήλωση της Κατερίνας Μπατζελή:
«Δηλώνω ότι δεν ήλθα σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος, δεν υπονόμευσα αποφάσεις οργάνων, δεν συνέβαλλα στην απώλεια της αξιοπιστίας και στη συρρίκνωση της δύναμής του Κινήματος. Πάντα πίστευα ότι οι αντίπαλοι βρίσκονται εκτός των κομματικών συνόρων και ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να επανατοποθετηθούμε στη συνείδηση της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ στη διαχρονική του πορεία εξέπεμπε καθαρό λόγο, διεύρυνε την κοινωνική και πολιτική του βάση διότι γνώριζε ότι η φοβικότητα συρρικνώνει και διχάζει. Στην ΕΔΕΚΑΠ τόνισα ότι δεν υπάρχει λόγος πειθαρχικής δίωξής μου και ότι πρέπει να απαλλαγώ. Η κατά πλειοψηφία απόφασή της για αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας για ένα χρόνο αποτελεί ακραία απόφαση στην ιστορία του μεγάλου ΠΑΣΟΚ, που, μεταξύ των άλλων, είχε δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων».
Δούκας: Οι διαγραφές δεν λύνουν πολιτικά προβλήματα
Η απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ προκάλεσε την αντίδραση του Χάρη Δούκα, ο οποίος δήλωσε:
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Η ελεύθερη έκφραση είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι θεμέλιο της δημοκρατίας και βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Οι διαγραφές, ακόμη και με επιχειρήματα για αστοχίες, δεν έλυσαν ποτέ και ούτε θα λύσουν πολιτικά προβλήματα. Η παράταξη χρειάζεται ομοψυχία και σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες χτίζονται με συλλογικές λειτουργίες και συντροφικότητα».
Πηγή