Πέμπτη , 24 Απρίλιος 2025

Olive oil tasting: 30 γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο δοκιμάζουν ελαιόλαδα από 25 χώρες για να επιλέξουν τα κορυφαία

Ολα έτοιμα για τον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό ελαιολάδου που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με συμμετοχές από 24 χώρες και διεθνή κριτική επιτροπή 30 γευσιγνωστών.

Στη φετινή, 10η και επετειακή διοργάνωση, του Athena International Olive Oil Competition 2025 (ATHENA IOOC), καταγράφηκαν 630 συμμετοχές από κάθε γωνιά του πλανήτη που παράγει ελαιόλαδο.

Ελαιόλαδα από Μαλαισία και Ουζμπεκιστάν

Αξιοσημείωτο είναι πως το 52% των δειγμάτων προέρχεται από 24 χώρες εκτός Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας την αναγνώριση και το κύρος του διαγωνισμού στη διεθνή αγορά και την εμπιστοσύνη που δείχνουν σε αυτόν κορυφαίοι ελαιοπαραγωγοί παγκοσμίως. Πέρα από όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και του Νοτίου Ημισφαιρίου, φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή για πρώτη φορά, ελαιόλαδα από τη Μαλαισία και το Ουζμπεκιστάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορική πόλη των Χανίων επελέγη ως τόπος διεξαγωγής του ATHENA IOOC 2025, 8 με 10 Μαΐου, ώστε να τιμηθεί η δεκαετής πορεία του διαγωνισμού, καθώς η σχέση όλης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με την ελιά και το ελαιόλαδο είναι πολυδιάστατη και διαχρονική.

Ολα έτοιμα για τον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό ελαιολάδου που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με συμμετοχές από 24 χώρες και διεθνή κριτική επιτροπή 30 γευσιγνωστών
Ολα έτοιμα για τον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό ελαιολάδου που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με συμμετοχές από 24 χώρες και διεθνή κριτική επιτροπή 30 γευσιγνωστών

Στην Κρήτη, άλλωστε, το ελαιόλαδο αποτελεί θεμέλιο της οικονομίας, της κοινωνίας και της γαστρονομικής ταυτότητας, ενώ η παραγωγή του συνδέεται με την ιστορία και τον πολιτισμό ήδη από την αρχαιότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έλευση του διαγωνισμού στα Χανιά έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον όλων των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης με 22 εταιρείες παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου της περιοχής να συμμετέχουν με 40 δείγματα, καθώς γίνεται ολοένα πιο αντιληπτό πως το μέλλον του ελληνικού ελαιολάδου βρίσκεται στην τυποποίηση και στη δημιουργία υπεραξίας, στόχοι που αναδεικνύονται μέσα από διαδικασίες όπως ο διεθνής διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ.

Πέρα από όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και του Νοτίου Ημισφαιρίου, φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή για πρώτη φορά, ελαιόλαδα από τη Μαλαισία και το Ουζμπεκιστάν
Πέρα από όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και του Νοτίου Ημισφαιρίου, φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή για πρώτη φορά, ελαιόλαδα από τη Μαλαισία και το Ουζμπεκιστάν

Εμπειροι γευσιγνώστες ελαιολάδου στην επιτροπή

Τη διεθνή κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζουν έμπειροι γευσιγνώστες και δοκιμαστές υψηλού κύρους, με εκτενή γνώση της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου.

Οι 30 κριτές του διαγωνισμού προέρχονται από Βραζιλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μαρόκο, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία, Χιλή και, φυσικά, Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 30 κριτές του διαγωνισμού προέρχονται από Βραζιλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μαρόκο, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία, Χιλή και, φυσικά, Ελλάδα
Οι 30 κριτές του διαγωνισμού προέρχονται από Βραζιλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μαρόκο, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία, Χιλή και, φυσικά, Ελλάδα

Ο ATHENA IOOC διατηρεί τη μεγαλύτερη αναλογία κριτών ανά αριθμό δειγμάτων σε σύγκριση με ανάλογους διαγωνισμούς, διασφαλίζοντας αμερόληπτη και ποιοτική αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιείται αποκλειστικά πρωινές ώρες υπό ιδανικές συνθήκες. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα φιλοξενηθεί στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο παλιό λιμάνι της πόλης, στους συνεδριακούς χώρους του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Εκθεση ελαιολάδων από όλη την Ελλάδα

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαΐου, θα λάβει χώρα στο φουαγιέ του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», μία σημαντική έκθεση ελαιολάδων απ’ όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ώστε όχι μόνο οι κριτές του ΑΤΗΕΝΑ αλλά και το καταναλωτικό κοινό να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα σπουδαία ελαιόλαδα της περιοχής παρουσία των παραγωγών τους.

Το δε απόγευμα του Σαββάτου 10 Μαΐου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, θα διεξαχθεί σεμινάριο για ελαιοπαραγωγούς, με τη συμμετοχή κριτών του ATHENA, με θέμα τις διεθνείς αγορές και τις προοπτικές εξαγωγών που ανοίγονται σε αυτές για τα premium ελληνικά ελαιόλαδα. Τέλος, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, διακεκριμένοι Έλληνες σεφ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ως «guest tasters» με στόχο να ενισχυθεί η παρουσία των κορυφαίων ελληνικών ελαιολάδων στα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 23 Μαΐου στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.athenaoliveoil.gr και η τελετή απονομής βραβείων το Σάββατο 7 Ιουνίου στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, τους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Αποκορώνου, Κισσάμου, Καντάνου–Σελίνου και Σφακίων, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης και τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Ο ATHENA IOOC διοργανώνεται από την εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum, η οποία δεν διατηρεί καμία επιχειρηματική σχέση με την παραγωγή και την εμπορία ελαιολάδου.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Τα ιδανικά κρασιά για μαγειρίτσα και κρέας, σύμφωνα με σομελιέ -Απαραίτητα για το τραπέζι του Πάσχα

Η sommelier Μαίρη Ρούσση προτείνει τα καλύτερα κρασιά από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες για να …

Daily-News.GR