Το υπερβολικό αλάτι στις τροφές αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ευνοεί την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό η πρόσληψή του να μην ξεπερνά τα συνιστώμενα όρια τόσο για τους ήδη πάσχοντες από αρτηριακή υπέρταση όσο και από τους υγιείς ενήλικες αλλά και τα παιδιά στο πλαίσιο της πρόληψης.
Η αρμόδια επιτροπή ελέγχου των διατροφικών προτύπων της Βρετανίας (Food Standard Agency – FSA) εξέδωσε ένα συμβουλευτικό οδηγό σχετικά με την ημερήσια ποσότητα αλατιού που μπορούν να καταναλώνουν τα μικρά παιδιά.
Η επιτροπή προχώρησε στην έκδοσή του έπειτα από έρευνα που κατέδειξε ότι ο μέσος άνθρωπος στη Βρετανία καταναλώνει περίπου εννιά γραμμάρια αλατιού την ημέρα, ποσότητα που υπερβαίνει κατά 50% τη μέγιστη συνιστώμενη δόση.
Σύμφωνα με την οδηγία:
-Τα παιδιά ηλικίας έως έξι μηνών θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από ένα γραμμάριο αλατιού την ημέρα.
-Τα παιδιά ηλικίας επτά μηνών έως ενός έτους θα πρέπει να καταναλώνουν περίπου ένα γραμμάριο την ημέρα.
-Τα παιδιά ηλικίας από ένα έως έξι έτη δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα δύο γραμμάρια ημερησίως.
-Τα παιδιά ηλικίας επτά έως δεκατεσσάρων ετών δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα πέντε γραμμάρια.
Οι εν λόγω συστάσεις βασίζονται σε αναφορά της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Διατροφή (Scientific Advisory Committee on Nutrition – SACN) έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε για την ποσότητα νατρίου που περιέχεται στο μητρικό γάλα.
Πηγή: onmed.gr