Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025
Τα σωστά βήματα για την ...πολυπόθητη εγκυμοσύνη

Τα σωστά βήματα για την …πολυπόθητη εγκυμοσύνη

Για κάποια ζευγάρια, η απόκτηση ενός παιδιού δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Μπορεί να περάσουν μήνες προσπάθειας χωρίς αποτέλεσμα. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, η επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι μονόδρομος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου το 8-12% των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζει κάποιας μορφής δυσκολία στην προσπάθειά του να αποκτήσει παιδιά.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη πλήρεις επιδημιολογικές μελέτες, αλλά εκτιμάται ότι περίπου 300.000 ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδιά. Δεν θα πρέπει να νιώθετε άσχημα για αυτό και σίγουρα τα προβλήματα υπογονιμότητας δεν είναι πλέον ταμπού.
Δεν υπάρχει ειδικό «προφίλ» του υπογόνιμου ζευγαριού και μπορεί το ίδιο άτομο ή το ίδιο ζευγάρι να περάσουν μεγάλες χρονικές περιόδους στις οποίες η γυναίκα αδυνατεί να συλλάβει και η αδυναμία αυτή μπορεί να επέλθει ή να λήξει χωρίς προειδοποίηση.

Τα Σωστά Βήματα για την Πολυπόθητη Εγκυμοσύνη

Γενικά, η επιτυχία της σύλληψης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από την καλή λειτουργία ή/και μορφολογία του αναπαραγωγικού συστήματος τόσο της γυναίκας όσο και του άντρα.

Αν μετά από συστηματικές προσπάθειες 12 μηνών δεν μείνετε έγκυος το πρώτο βήμα είναι η επίσκεψη στον γυναικολόγο σας για να γίνει η διάγνωση.

Να ξέρετε ότι η σωστή διάγνωση είναι το Α και το Ω της επιτυχίας γιατί βάσει αυτής θα επιλεγεί η θεραπεία που θα ακολουθηθεί.
Αφού λοιπόν ο ιατρός κάνει τη σωστή διάγνωση θα εξεταστούν προσεκτικά όλα τα δεδομένα και το ζευγάρι θα αποφασίσει μαζί με την ιατρική ομάδα.

Είναι καλό να γνωρίζετε ότι η ηλικία της γυναίκας και οι οικονομικές δυνατότητες του ζευγαριού θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν, δεδομένου ότι η διάγνωση και η θεραπεία της υπογονιμότητας μπορεί να είναι και χρονοβόρα και δαπανηρή.

Το Τελευταίο Βήμα Είναι να Ξεκινήσει η Θεραπεία

Οι απλούστερες μορφές θεραπείας της υπογονιμότητας είναι η σπερματέγχυση, η φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση λοιμώξεων, ή για την ρύθμιση ή την διέγερση της λειτουργίας των ωοθηκών ή των όρχεων, χειρουργική επέμβαση για την θεραπεία ανατομικών προβλημάτων του αναπαραγωγικού συστήματος ή ενδομητρίωσης, αλλά και ο συνδυασμός φαρμακευτικής και χειρουργικής θεραπείας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr