Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025
Δυσανεξία στη λακτόζη: 4 βασικές ενδείξεις που πρέπει να γνωρίζετε

Δυσανεξία στη λακτόζη: 4 βασικές ενδείξεις που πρέπει να γνωρίζετε

Όσο κι αν δυσκολεύεστε να το πιστέψετε, το σώμα σας ίσως δεν αγαπά το παγωτό…

Η δυσανεξία στη λακτόζη εκδηλώνεται όταν δεν παράγεται στο λεπτό έντερο επαρκής ποσότητα λακτάσης, ενός ενζύμου που παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του βασικότερου σακχάρου που περιέχει το γάλα, της λακτόζης.

AdTech Ad

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ιδιαίτερα συχνή πάθηση και πολλές φορές παραμένει αδιάγνωστη για πολύ καιρό. Ιδιαίτερα δε εάν δεν πρόκειται για σοβαρή δυσανεξία αλλά για απλή ευαισθησία, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς οι ενοχλήσεις είναι πιο ήπιες και πιο σπάνιες, οπότε είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν ως υπαίτιος τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

bigstock Milk intolerance 12834323

Παρακάτω θα δείτε τέσσερις ενδείξεις που πιθανότατα υποδεικνύουν ότι ο οργανισμός αδυνατεί να μεταβολίσει τη λακτόζη.

1. Πλήθος γαστρεντερικών συμπτωμάτων

Η δυσανεξία στη λακτόζη εκδηλώνεται με ποικίλα συμπτώματα, κυρίως με το φούσκωμα, τα αέρια, τη διάρροια, τον πόνο στην κοιλιακή χώρα, το επίμονο γουργούρισμα της κοιλιάς και τα δύσοσμα αέρια μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Λιγότερο συνήθη συμπτώματα είναι τα αφρώδη κόπρανα και η ναυτία (με ή χωρίς εμετό), τα οποία ενδέχεται να προκύπτουν λόγω άλλης πάθησης.

2. Άμεση εκδήλωση των συμπτωμάτων

Τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη αντέχουν μια μικρή ποσότητα λακτόζης χωρίς να εκδηλώσουν συμπτώματα, ωστόσο το όριο ανοχής στη λακτόζη διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Μόρις ξεπεραστεί το όριο αυτό, η ένταση των συμπτωμάτων είναι ανάλογη της ποσότητας λακτόζης που εισέρχεται στον οργανισμό. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται άμεσα, από 30 λεπτά έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση των γαλακτοκομικών.

3. Πρόσφατη κρίση του γαστρεντερικού

Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν αποκλείεται να είναι δευτεροπαθής, δηλαδή να προκύπτει ως συνέπεια άλλου προβλήματος, όπως μια κρίση γαστρεντερίτιδας ή έξαρση της νόσου του Crohn. H αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης στην περίπτωση αυτή οδηγεί σε υποχώρηση της δυσανεξίας και η ικανότητα του οργανισμού να διασπά τη λακτόζη σταδιακά επανέρχεται.

4. Πιο έντονα συμπτώματα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων

Ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη δεν χρειάζεται να αποφεύγει πάντα όλα τα γαλακτοκομικά. Τα δεκάδες είδη γαλακτοκομικών που υπάρχουν στην αγορά διαθέτουν διαφορετική περιεκτικότητα σε λακτόζη, οπότε μέσα από μια διαδικασία δοκιμής μπορεί κανείς να βρει το επιτρεπτό όριο κατανάλωσης που δεν προκαλεί συμπτώματα.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr