Το Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας παγκοσμίως, με τον αριθμό των πασχόντων να εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με νέα ευρήματα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το δέρμα αποτελεί ενδεχομένως ένδειξη για τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά και άλλες μορφές άνοιας.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Neurology της Αμερικανικής Ένωσης Νευρολογίας αναφέρει ότι τα άτομα που πάσχουν από ροδόχρου νόσο (ροζάκεια) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια και κυρίως Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος άνοιας υπολογίζεται αυξημένος κατά 7%, ενώ ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ κατά 25%. Οι πιθανότητες είναι περισσότερες για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών. Επίσης, ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες με ροζάκεια (28%) απ’ ό,τι για τους άνδρες με την ίδια δερματική πάθηση (16%).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Έγκεμπεργκ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 5,6 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων περίπου 82.500 ασθενείς με ροδόχρου νόσο.
Η ροδόχρους νόσος είναι μια αρκετά συνηθισμένη χρόνια φλεγμονώδης δερματική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την έντονη ερυθρότητα στο πρόσωπο. Ορισμένοι βιολογικοί μηχανισμοί της έχει διαπιστωθεί ότι είναι ίδιοι και σε διάφορες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.
Ορισμένοι ασθενείς με ροδόχρου νόσο εκδηλώνουν νευρολογικά συμπτώματα, π.χ. νιώθουν κάψιμο ή πόνο στο δέρμα τους, ημικρανίες, νευροψυχιατρικά προβλήματα κ.α., πράγμα που παραπέμπει σε κάποια σχέση ανάμεσα στη ροδόχρου νόσο και στις νευρολογικές παθήσεις, όπως είπε ο Έγκεμπεργκ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «αυξάνουν οι ενδείξεις πως η ροδόχρους νόσος μπορεί να συνδέεται με τις νόσους Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, αν και παραμένει ασαφές γιατί αυτό συμβαίνει». Τόνισε, πάντως, πως επειδή κάποιος έχει ροδόχρου νόσο, δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη θα εμφανίσει άνοια ή άλλη νευροεκφυλιστική πάθηση.
Να σημειωθεί πως η ίδια ερευνητική ομάδα είχε δημοσιεύσει πριν από ένα μήνα περίπου συναφή μελέτη στην οποία παρουσίαζε συσχέτιση ανάμεσα στη ροδόχρου νόσο και το Πάρκινσον, μια επίσης συχνή νευροεκφυλιστική νόσο.
Πηγή: onmed.gr