Τα ξένα σώματα του έξω ακουστικού πόρου και στη μύτη, είναι συχνότερα στα παιδιά ηλικίας 2 έως 3 ετών. Τα παιδιά παίζοντας εισάγουν συνήθως πλαστικά τεμάχια απο παιχνίδια, μαστίχα, χαρτί ή και ξηρούς καρπούς.
Τα ξένα σώματα μπορεί να ναι τυχαίο εύρημα και σε μια εξέταση ρουτίνας. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να επιμολυνθούν, να προκαλέσουν εξωτερική ωτίτιδα, ωτόροοια, ρινίτιδα (αναλόγως την θέση τους).
ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΡΙΝΟΣ
Διάφορα ξένα σώματα (λίθοι, μπαλάκια, όσπρια, σπόρο ικτλ), εισάγοντα στη μύτη και πολλές φορές σπρώχνονται βαθύτερα στη μύτη. Κλινικά παρατηρούνται φαινόμενα ρινικής απόφραξης, φτάρνισμα,μερικές φορές και πόνος(ιδιαίτερα όταν το ξένο σώμα προσροφά νερό και διογκώνεται).
Σε παιδάκια που έχουν αρκετές μέρες ρινικές εκκρίσεις από το ένα ρουθούνι, μπορεί και να μυρίζουν αρκετά, τίθεται αμέσως η υποψία ύπαρξης ξένου σώματος στη ρινική θαλάμη.Θεραπευτικά γίνεται άμεση αφαίρεση ξένου σώματος από ΩΡΛ.
ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΕΞΩ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ
Διάφορα ξένα σώματα (έντομα, μπαλάκια, όσπρια, φυτικές ουσίες), μπορούν να εισαχθούν στον έξω ακουστικό πόρο. Κλινικά παρατηρούνται βουητά στο αυτί, πόνος , κνησμός, βαρηκοΐα, πιο έντονα όταν το ξένο σώμα προσροφά νερό. Η αφαίρεση του ξένου σώματος γίνεται από τον ιατρό ΩΡΛ. Σε περίπτωση εντόμου γίνεται ενστάλαξη οινοπνεύματος, νερού ή λαδιού, για την αναισθητοποιησή του και μετά αφαιρείται από τον ιατρό.
Σημαντικό είναι να καθορίσουμε τη φύση του ξένου σώματος και τον χρόνο που βρίσκεται εκεί. Τα ανόργανα( πλαστικά , μεταλλικά αντικείμενα κτλ). ξένα σώματα συνήθως δεν προκαλούν ενοχλήματα, σε αντίθεση με τα οργανικά (όσπρια, ξηροί καρποί κτλ), τα οποία οδηγούν σε φλεγμονή.
Αν λοιπόν αντιληφθείται πως τα παιδί σας τοποθέτησε κάποιο αντικείμενο στη μύτη ή και στο αυτί του, δεν θα πρέπει να προσπαθήσετε να το βγάλετε ΠΟΤΕ εσείς γιατί μπορεί να το σπρώξετε βαθύτερα και να προκαλέσετε σημανυικό πρόβλημα.
Απευθύνεστε άμεσα στον ΩΡΛ για κλινική εξέταση και αφαίρεση του ξένου σώματος.
Αν το ξένο σώμα έχει τοποθετηθεί στη μύτη, ενθαρρύνεται το παιδί σας να αναπνέει από το στόμα και όχι από τη μύτη και ζητήστε του να φυσήξει δυνατά την μύτη του, μέχρι να φτάσετε στον ιατρό σας.
Πηγή: mothersblog.gr