Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025
Αλκοόλ και υπέρταση: Πώς επηρεάζει ο συνδυασμός τους την υγεία της καρδιάς

Αλκοόλ και υπέρταση: Πώς επηρεάζει ο συνδυασμός τους την υγεία της καρδιάς

Οι πάσχοντες από υπέρταση πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς.

Ιταλοί επιστήμονες σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 335 εθελοντές, ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ και η συχνότητά της συσχετίζονται με αλλοιώσεις στην αριστερά κοιλιά της καρδιάς η οποία εξωθεί αίμα σε όλο το σώμα.

AdTech Ad

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Λεονάρντο Σέτσι, καθηγητή και διευθυντή της Σχολής Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Ούντινε, ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τη συχνότητα των πρώιμων λειτουργικών αλλοιώσεων της καρδιάς στους πάσχοντες από υπέρταση.

Γι’ αυτό και μείωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να είναι ωφέλιμη για την πρόληψη των καρδιακών επιπλοκών σε αυτούς τους ασθενείς.

Το πως ακριβώς αναπτύσσεται η βλάβη στην καρδιά δεν είναι γνωστό και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα νέα ευρήματα, πρόσθεσε ο δρ Σέτσι κατά την παρουσίαση της μελέτης στο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης (ASH 2016) που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ο δρ Σέτσι και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν την καρδιολογική λειτουργία των εθελοντών τους με ηλεκτροκαρδιογραφήματα και απεικονιστικές εξετάσεις, ενώ τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια κατανάλωσης αλκοόλ.

bigstock heart puzzle and prevention of 119543564

Αναλόγως με αυτήν, οι εθελοντές χωρίσθηκαν σε τέσσερις ομάδες. Σχεδόν οι μισοί δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ ενώ οι υπόλοιποι έπιναν κατά μέσον όρο από μισό έως και περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα.

Σε όσους έπιναν το περισσότερο αλκοόλ, το τοίχωμα της αριστεράς κοιλίας ήταν πιο παχύ με συνέπεια η κοιλία να είναι πιο δύσκαμπτη και να εξωθεί λιγότερο αποτελεσματικά το αίμα.

Ωστόσο οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις καρδιακής βλάβης σε όλους σχεδόν τους εθελοντές που έπιναν συστηματικά αλκοόλ. Επιπλέον, όσο περισσότερο έπιναν τόσο δυσκολευόταν η καρδιά να γεμίσει με αίμα μετά από κάθε παλμό.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές βλάβες (π.χ. ηλικία, σωματικό βάρος, διαβήτης, σάκχαρο, χοληστερόλη, σοβαρότητα υπέρτασης), η κατανάλωση αλκοόλ απεδείχθη ότι ήταν ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξή τους.

«Είναι καλά γνωστό ότι η υπέρταση αποτελεί μείζονος σημασίας παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας και ότι το μπορεί να αυξήσει την πίεση, αλλά η επίπτωση της κατανάλωσης αλκοόλ στην καρδιακή λειτουργία των ασθενών με υπέρταση δεν είναι καλά μελετημένη», σχολίασε ο δρ Γκρεγκ Φόναραου, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τη σύσταση προς τους υπερτασικούς ασθενείς να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ».

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr