Η ανταπόκριση της γυναίκας στην Πρόωρη Εκσπερμάτιση (ΠΕ) του συντρόφου της μεταβάλλεται με τον χρόνο.
Αρχικά, η γυναίκα μπορεί να αποφεύγει να αναφέρεται στο πρόβλημα, από φόβο μην πληγώσει συναισθηματικά τον σύντροφό της και μην τον κάνει να νιώσει μειονεκτικά και ανεπαρκής.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία «σιωπηρή σύγκρουση», όπου κανένας από τους δύο συντρόφους δεν είναι πρόθυμος να συζητήσει το πρόβλημα. Στη συνέχεια, μπορεί η γυναίκα να θίξει το θέμα, αλλά ο άντρας να αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα ή να είναι απρόθυμος να το συζητήσει, οδηγώντας έτσι τη σχέση σε μία κατάσταση εκνευρισμού, θυμού και περιφρόνησης της γυναίκας για τον άντρα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μπορεί να οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυξημένη ευερεθιστότητα, διαπροσωπικές δυσκολίες, διεύρυνση του συναισθηματικού χάσματος και περαιτέρω ρήξη. Ο άντρας εισπράττει την αντίδραση της γυναίκας ως «γκρίνια», ενώ η γυναίκα εκλαμβάνει τη συμπεριφορά του άντρα ως «αδιαφορία».
Μόνο ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει και να διαγνώσει με ακρίβεια την ενδεχόμενη ΠΕ και, εάν κριθεί απαραίτητο, να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Μονάχα 9% των αντρών με ΠΕ αναζητούν ιατρική βοήθεια για το πρόβλημά τους, καθώς τους είναι δύσκολο ακόμη και να μιλήσουν γι’ αυτό το σεξουαλικό πρόβλημα.
Η γυναίκα, η οποία μοιράζεται το φορτίο της ΠΕ, μπορεί με τον τρόπο της να συμβάλλει καταλυτικά στην εύρεση λύσης του προβλήματος. Είναι γεγονός ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι σε θέση να βοηθήσει τον σύντροφό της να αποδεχτεί το πρόβλημα, ώστε μαζί να αναζητήσουν τη λύση.
Συχνά ο άντρας επισκέπτεται τον γιατρό χάρη στην παρότρυνση της συντρόφου του. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να γίνει σωστή διάγνωση του προβλήματος, να εντοπιστεί το αίτιο και, εάν χρειαστεί, να χορηγηθεί αποτελεσματική θεραπεία. Είναι απολύτως απαραίτητο κάθε άντρας που υποφέρει από ΠΕ να «σπάσει τον πάγο» και να πειστεί ότι ο γιατρός θα τον καταλάβει, θα τον συμβουλεύσει και θα τον βοηθήσει ουσιαστικά.
Υπάρχουν κάποια εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους άντρες με ΠΕ και τις συντρόφους τους να κάνουν μία πιο υποκειμενική αξιολόγηση του προβλήματος. Για παράδειγμα, το Διαγνωστικό Τέστ για την ΠΕ (PEDT), το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σημείο αφετηρίας για μία συζήτηση με τον γιατρό. (Παρακαλούμε ας σημειωθεί ότι το PEDT test σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την ιατρική διάγνωση). Δείτε περισσότερα και συμπλήρωστε το PEDT τεστ.
Οι άντρες που κρύβουν το πρόβλημά τους πρέπει να ξέρουν πως μελέτες έχουν δείξει ότι στα ζευγάρια που επικοινωνούν ανοιχτά και με ειλικρίνεια για το θέμα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας του άντρα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιλυθεί το πρόβλημα. Οι άντρες συχνά ανακαλύπτουν ότι οι σύντροφοί τους ενδιαφέρονται εξίσου για την επίλυση του σεξουαλικού προβλήματος και είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να βοηθήσουν και να προσφέρουν τη στήριξή τους. Αυτή η αίσθηση συμπαράστασης είναι που κάνει τους δύο συντρόφους να «γίνουν ένα» και να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από κοινού.
Η γυναίκα μπορεί να μιλήσει στον σύντροφό της ήρεμα, βοηθώντας τον να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί την ύπαρξη του προβλήματος. Ο ρόλος της είναι θεμελιώδης για τη στήριξη του συντρόφου της, ο οποίος πρέπει να καταλάβει ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί, μόνον εάν κι εφόσον αποφασίσουν να πάνε μαζί στον γιατρό.
Συμβουλή: Είναι σημαντικό να καταλάβει το ζευγάρι ότι επίτευξη μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής επαφής σημαίνει πολλά περισσότερα από μία απλή αύξηση της διάρκειας του σεξ πριν από την εκσπερμάτιση. Ο χρόνος, ασφαλώς, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά από μόνη της δεν αρκεί, για να εξασφαλίσει μία πραγματικά απολαυστική σεξουαλική εμπειρία!
Εάν μάθουν οι δύο σύντροφοι να επεκτείνουν τον «ερωτικό τους χάρτη» και να αγγίζουν περαιτέρω πτυχές του έρωτα, τότε το ζευγάρι θα καταφέρει να περάσει από το ψυχρό κυνήγι του χρόνου, που είναι χωρίς προοπτική για σεξουαλική ικανοποίηση, σε ένα πιο ποικίλο, πλούσιο και ανταποδοτικό σεξουαλικό ρεπερτόριο. Ως εκ τούτου, η βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση της ΠΕ περιλαμβάνει αλλαγές τρόπου ζωής, ψυχοσεξουαλική υποστήριξη στο ζευγάρι (η σύντροφος πιθανώς να χρειάζεται βοήθεια για ανεξάρτητα προσωπικά της προβλήματα ή ανησυχίες!) και κατάλληλη φαρμακοθεραπεία, εάν κι εφόσον αυτή ενδείκνυται.
πηγή: boro.gr