Η έκθεση σε φως τη νύχτα μειώνει τις πιθανότητες θεραπείας σύμφωνα με έρευνα
Οι επιστήμονες, στην πρώτη φάση της μελέτης, για αρκετές εβδομάδες εξέθεταν τα ποντίκια για 12 ώρες σε φως και στη συνέχεια για 12 ώρες σε απόλυτο σκοτάδι (όπου γίνεται η παραγωγή της μελατονίνης). Στη δεύτερη φάση έκαναν το ίδιο με τη διαφορά ότι τις 12 ώρες του σκοταδιού τα εξέθεταν και σε ένα αδύναμο φως, τόσο όσο θα έμπαινε κάτω από τη χαραμάδα μίας κλειστής πόρτας. Σε κάποια από αυτά στη δεύτερη φάση έδιναν συμπλήρωμα μελατονίνης.
Η μελατονίνη από μόνη της καθυστέρησε τη δημιουργία όγκων και την αύξηση των ήδη υπαρχόντων, αλλά η ταμοξιφένη κατάφερε να μειώσει πάρα πολύ τους όγκους στα ποντίκια που βρίσκονταν για 12 ώρες στο απόλυτο σκοτάδι καθώς και σε όσα έπαιρναν συμπλήρωμα μελατονίνης όταν εκτίθονταν στο απαλό φως.
Αυτή η έρευνα είναι πολύ σημαντική για τις γυναίκες που κάνουν θεραπεία με ταμοξιφένη και δεν κοιμούνται καλά ή εκτίθενται σε φως τις νυχτερινές ώρες (π.χ. επειδή δουλεύουν σε βάρδιες ή επειδή συνηθίζουν να κοιμούνται με φως).
Πηγή: vita.gr