Οι ειδικοί συστήνουν στους πάσχοντες τη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, και ιδιαίτερα της LDL («κακή» χοληστερόλη), καθώς πιστεύουν ότι σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση καρδιαγγειακών επιπλοκών.
Στην αύξηση της χοληστερόλης συμβάλλουν η διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής, υπάρχουν όμως και κληρονομούμενες μορφές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση αθηροσκλήρωσης από μικρή σχετικά ηλικία.
Σύμφωνα ωστόσο με νέα επιστημονικά ευρήματα, τα αυξημένα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα μετά την ηλικία των 60 ετών, όχι μόνο δεν αυξάνουν τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια, αλλά μπορεί και να δρουν προστατευτικά.
Αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα 19 προγενέστερων μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 68.000 εθελοντές ηλικίας 60 και άνω, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα της LDL δεν αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά ή άλλα αίτια στους ηλικιωμένους.
Σε 16 από τις μελέτες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 92% των εθελοντών, τα στοιχεία έδειξαν ότι η αυξημένη LDL σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Οι υπόλοιπες μελέτες δεν έδειξαν να υπάρχει θετική ή αρνητική συσχέτιση μεταξύ των δύο.
Ειδικά όσον αφορά την καρδιαγγειακή θνησιμότητα, τα ευρήματά τους έδειξαν ότι σχετίζεται αντίστροφα με την LDL, δηλαδή όσο υψηλότερη είναι η κακή χοληστερόλη τόσο το καλύτερο.
Οι 17 επιστήμονες από Βρετανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Ιταλία και Ιαπωνία που υπογράφουν τη συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση), εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους είναι αρκετά ισχυρά ώστε να πρέπει να επανεξεταστούν οι ισχύουσες συστάσεις για τη μείωση της χοληστερόλης στους ηλικιωμένους.
«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι οι ηλικιωμένοι με υψηλή LDL ή κακή χοληστερόλη ζουν περισσότερο και έχουν λιγότερη καρδιοπάθεια», δήλωσε ο ερευνητής δρ Μάλκολμ Κέντρικ, γενικός ιατρός στο νοσηλευτικό όμιλο Central East CheshireTrust.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «τα στοιχεία μας θα θεωρηθούν αμφιλεγόμενα» παρότι είναι «προσεκτικά αξιολογημένα» και «αξιόπιστα».
Από την πλευρά του, ο δρ Σέριφ Σάλταν, καθηγητής Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, είπε ότι «η μείωση της χοληστερόλης με φάρμακα για την πρωτογενή καρδιαγγειακή πρόληψη στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών είναι πεταμένα λεφτά».
Και συνέστησε στους ηλικιωμένους να προχωρήσουν σε αλλαγές του τρόπου ζωής, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.
Τα συμπεράσματά τους πάντως έχουν ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την διεθνή ιατρική κοινότητα, οι οποίες πηγάζουν από τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της μελέτης καθ’ εαυτής, αλλά και από το γεγονός ότι τέσσερις από τους επιστήμονες είναι γνωστοί πολέμιοι της άποψης ότι η χοληστερόλη βλάπτει την υγεία και έχουν μάλιστα συγγράψει βιβλία επ’ αυτού.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «BMJ Open».
Πηγή: onmed.gr