Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025
Ορθοκολικός καρκίνος: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος

Ορθοκολικός καρκίνος: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος

Ο ορθοκολικός καρκίνος είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως. Οι νέες διαγνώσεις έφτασαν σχεδόν τα 1,4 εκατομμύρια το 2012, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF).

Οι προληπτικές εξετάσεις για τον ορθοκολικό καρκίνο, όπως για παράδειγμα η κολονοσκόπηση, είναι απαραίτητες ώστε να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα περιστατικά.

AdTech Ad

bigstock Gastrointestinal Tract Abstrac 130920842

Ομάδα έγκριτων Αμερικανών επιστημόνων υγείας επανέλαβαν την οδηγία του 2008 σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 50 ετών και να συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 75 ετών.

Ωστόσο, η Επιχειρησιακή Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (U.S. Preventive Services Task Force) δεν υποστηρίζει μία συγκεκριμένη μέθοδο προληπτικού ελέγχου έναντι των υπολοίπων.

«Υπάρχουν ποικίλες επιλογές προληπτικού ελέγχου που μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από ορθοκολικό καρκίνο. Εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να επιλέξει όποια επιλογή θεωρεί καταλληλότερη, πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα γιατρό» αναφέρει ο Δρ Ντάγκλας Όουενς, πρώην μέλος της Επιχειρησιακής Ομάδας.

Βέβαια, η προσέγγιση της Επιχειρησιακής Ομάδας φαίνεται να αντιτίθεται με τις προτιμήσεις των περισσότερων γιατρών, οι οποίοι συνιστούν σχεδόν αποκλειστικά την κολονοσκόπηση ως την καλύτερη μέθοδο προληπτικού ελέγχου για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) με τη σειρά της προτείνει να γίνεται κολονοσκόπηση μία φορά ανά δεκαετία ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ή να διενεργούνται μία ή περισσότερες άλλες προληπτικές εξετάσεις σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα.

Πέρα από την κολονοσκόπηση, άλλες μέθοδοι προληπτικού ελέγχου για τον ορθοκολικό καρκίνο είναι η εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση, η αξονική παχέος εντέρου και η ανίχνευση της αφανούς αιμορραγίας από το παχύ έντερο.

Η Επιχειρησιακή Ομάδα αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία από μελέτες σύγκρισης που να υποδεικνύουν ότι μία από τις μεθόδους είναι καλύτερη από κάποια άλλη και ότι κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς της.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr