Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024
Έλληνας ερευνητής στη Βρετανία βραβεύεται από τη Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής

Έλληνας ερευνητής στη Βρετανία βραβεύεται από τη Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής

Σκοπός η δημιουργία λογισμικού που θα μπορεί να επεξεργαστεί ήχους όπως το ανθρώπινο αυτί

Έλληνας επιστήμονας, ο δρ. Εμμανουήλ Μπενέτος, ερευνητής στο City University του Λονδίνου, είναι ένας από τους επτά επιστήμονες που διάλεξε να βραβεύσει για το 2014 η Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής (Royal Academy of Engineering) και παράλληλα να στηρίξει με χρηματοδότηση την έρευνά τους.

Σύμφωνα με την Ακαδημία, το ερευνητικό έργο του κ. Μπενέτου στο πεδίο της μηχανικής ακρόασης ή ακουστικής ανάλυσης «έχει τη δυνατότητα να φέρει ριζοσπαστικές καινοτομίες». Το βραβείο- χρηματοδότηση θα στηρίξει επί μία πενταετία την ερευνητική προσπάθεια του Έλληνα ερευνητή, του οποίου βασικός στόχος είναι η δημιουργία λογισμικού που θα μπορεί να επεξεργαστεί τους ήχους όπως το ανθρώπινο αυτί.

Στόχος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικής είναι να στηρίζει κάθε καινοτομική έρευνα που θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποκτήσει τεχνολογική πρωτοπορία και παγκόσμια ανταγωνιστικότητα σε νέα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία.

Η έρευνα του κ. Μπενέτου εστιάζεται στην ανάπτυξη ειδικού λογισμικού, που θα διακρίνει τους ήχους του περιβάλλοντος και θα εξάγει τις κατάλληλες πληροφορίες από αυτούς. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές, όπως στον τομέα της βιοακουστικής, της ασφάλειας, της εγκληματολογίας, της μουσικής (πχ αυτόματη ταξινόμηση μουσικών συλλογών) κ.α.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στην επεξεργασία και ανάλυση πολύ μεγάλων όγκων δεδομένων από τους υπολογιστές, ακόμη υπάρχουν δυσκολίες στο να δημιουργηθεί μία τεχνολογία που θα μπορεί να διακρίνει αυτόματα και αξιόπιστα μεταξύ πολύ διαφορετικών ήχων, ξεχωρίζοντας τους χρήσιμους ήχους από τους θορύβους. Ο κ. Μπενέτος αναζητά- χρησιμοποιώντας ως μοντέλο το ανθρώπινο βιολογικό ακουστικό σύστημα- εκείνους τους αλγόριθμους που θα επιτυγχάνουν αυτήν τη διάκριση και ερμηνεία των ήχων.

Ο Έλληνας ερευνητής αποφοίτησε το 2005 από το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2012 πήρε το διδακτορικό του (ως ηλεκτρολόγος μηχανικός) από το Κέντρο Ψηφιακής Μουσικής του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. Σήμερα είναι ερευνητής στις ομάδες Μουσικής Πληροφορικής και Μηχανικής Μάθησης στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου.

Πηγή: newsbeast.gr