Στο πλαίσιο του 4ου θερινού σχολείου στην περιβαλλοντική δημοσιογραφία
Στην κλιματική αλλαγή που οφείλεται σε ανθρωπογενείς λόγους και στις συνέπειες στο περιβάλλον και στην Υγεία αναφέρθηκε ο καθηγητής Γιάννης Φίλης υποστηρίζοντας ότι το μοντέλο της ανάπτυξης που σήμερα εφαρμόζεται είναι μη βιώσιμο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 1769 η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκε κατά 600 φορές. Ετησίως, όπως είπε, εκπέμπονται 9 δισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα και αλλάζουν το κλίμα. Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και σε στοιχεία έρευνας της ομάδας του στο Πολυτεχνείο Κρήτης με προσομοίωση της δυναμικής του κλίματος λέγοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα η μέση θερμοκρασία τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί κατά 2 βαθμούς.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αρκούν για να καλύψουν σήμερα τις ανάγκες που υπάρχουν ώστε να περιοριστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων.
Επεσήμανε μάλιστα ότι το φυσικό αέριο παράγει τα δύο τρίτα του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το πετρέλαιο.
Στην ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου από πυρηνικά και τοξικά απόβλητα και τις συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος κατά την διαδικασία της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας που είναι σε πλήρη εξέλιξη, αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος. Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα γιατί μονιμοποιείται μια τέτοια διαδικασία στην επιβαρυμένη κλειστή θάλασσα της Μεσογείου και γιατί δεν προκρίθηκε η λύση εξουδετέρωσης των αποβλήτων αυτών σε μια σταθερή μονάδα από αυτές που υπάρχουν στην Ευρώπη με τη μέθοδο της πυρόλυσης δηλαδή της αποτέφρωσης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το περιβάλλον πάνω στο οποίο γίνεται η καταστροφή των χημικών της Συρίας εν πλω είναι ασταθές και υποστήριξε η θάλασσα της Μεσογείου χρειάζεται χρονικό διάστημα περίπου 80 ετών ώστε να ανανεωθούν τα νερά της.
Όπως είπε η συγκεκριμένη θάλασσα είναι ήδη επιβαρυμένη καθώς έχει δεχτεί ποσότητα 250 εκατομμυρίων πλαστικής ύλης ενώ σε αυτήν καταλήγουν λύματα, βιομηχανικά απόβλητα και στην ίδια θάλασσα γίνονται δοκιμές όπλων, έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα και έχουν εντοπιστεί πολλά ναυάγια.
Όπως ανέφερε μόνο στην Μεσόγειο από το 1999 έως το 2011 υπάρχουν 77 ναυάγια ενώ επικαλούμενος στοιχεία του ΟΗΕ είπε ότι στους βυθούς των ωκεανών παγκοσμίως υπάρχουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ναυάγια ενώ μόνο κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου αναφέρθηκαν 7.800 ναυάγια.
Με αφορμή αυτή του την αναφορά υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι σήμερα το ναυάγιο του Sea Diamond στην Σαντορίνη.
Επικαλέστηκε μάλιστα τις τελευταίες μετρήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι ποσότητες καδμίου στο συγκεκριμένο σημείο είναι 400 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.
Οι εργασίες του 4ου Θερινού Σχολείου στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία πραγματοποιούνται από τις 25 Ιουλίου μέχρι και την 1η Αυγούστου.
Το Θερινό Σχολείο συνδιοργανώνουν το Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, η Περιφέρεια Κρήτης και το ΑΠΕ – ΜΠΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φοιτητές τμημάτων Δημοσιογραφίας, Μ.Μ.Ε., Επικοινωνίας, Βιολογίας και Περιβάλλοντος, μεταπτυχιακοί φοιτητές συναφών σπουδών και επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
Οι διδάσκοντες είναι μέλη Δ.Ε.Π. τμημάτων Α.Ε.Ι., επαγγελματίες δημοσιογράφοι καθώς και ειδικοί περιβαλλοντικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πηγή: newsbeast.gr