Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024
Τεχνητό φως: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται

Τεχνητό φως: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται

Εκτός από την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση, οι επιστήμονες συστήνουν τώρα να κλείνουμε τα φώτα.

Όπως έγραψαν στο περιοδικό Current Biology, ο φυσικός κύκλος φωτός-σκότους είναι πάρα πολύ σημαντικός για την υγεία των θηλαστικών, σε αντίθεση με το τεχνητό φως το οποίο έχει αρνητικές επιδράσεις και προκαλεί προβλήματα υγείας.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία εξέθεσαν ποντίκια σε συνεχές τεχνητό φως για 24 εβδομάδες, παρακολουθώντας κάποιες παραμέτρους της υγείας τους.

Όταν στη συνέχεια τα εξέτασαν, είδαν ότι έπασχαν από απώλεια μυϊκής μάζας και πρώιμες ενδείξεις οστεοπόρωσης, ενώ το ανοσοποιητικό τους βρισκόταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης σαν να έπασχαν από λοίμωξη.

bigstock Female Office Worker With Coff 98584286

Οι επιστήμονες τονίζουν για άλλη μία φορά τη σημασία που έχει για την υγεία μας, να ακολουθούμε τον φυσικό ημερήσιο κύκλο και το βιολογικό μας ρολόι, καθώς όταν αυτοί οι κύκλοι διακόπτονται πολλές παράμετροι της υγείας μας επηρεάζονται αρνητικά. Αυτές οι παράμετροι υγείας έχουν να κάνουν με την κατάσταση των οστών, την οστεοπόρωση, τους μύες, το ανοσοποιητικό σύστημα και τον δείκτη φλεγμονής του οργανισμού.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Johanna Meijer, δήλωσε: «Νομίζαμε ότι το φως και το σκοτάδι είναι αβλαβή ή ουδέτερα ερεθίσματα σε ό,τι αφορά στην υγεία αλλά τώρα συνειδητοποιούμε πως δεν ισχύει αυτό, γιατί ολοένα περισσότερες έρευνες από εργαστήρια σε όλο τον κόσμο καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Το συμπέρασμα είναι ότι η απουσία περιβαλλοντικού ρυθμού οδηγεί σε σοβαρή διατάραξη πολλών παραμέτρων της υγείας».

Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι η έκθεση στο φως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ειδικά στους ηλικιωμένους και άλλα ευπαθή άτομα γιατί το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται στον τεχνητό φωτισμό το βράδυ. Επίσης η έκθεση αυτή είναι αδιάλειπτη σε πολλούς χώρους εργασίας όπως οι μονάδες εντατικής θεραπείας και άλλοι χώροι νυκτερινής εργασίας.

Το ευχάριστο είναι ότι όταν τα ποντίκια σταμάτησαν να βρίσκονται συνεχώς υπό το τεχνητό φως και ακολούθησαν έναν φυσιολογικό ρυθμό όλες οι παράμετροι αυτές επανήλθαν σε φυσιολογικά πλαίσια.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr