Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024
Τα «καλά» λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Τα «καλά» λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Νέα μετα-ανάλυση επιστημονικών μελετών, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, δείχνει πως η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών οξέων, σε αντικατάσταση των υδατανθράκων ή των
κορεσμένων λιπαρών, σχετίζεται με μείωση των επίπεδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα και βελτίωση δεικτών που συνδέονται με το σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από προηγούμενες κλινικές μελέτες, με σκοπό να εξετάσουν την επίδραση της κατανάλωσης υδατανθράκων και διαφορετικών ειδών λιπαρών οξέων σε βασικούς δείκτες που αφορούν τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης και σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν 102 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 4.660 ενήλικες.

Τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης έδειξαν πως η αντικατάσταση των υδατανθράκων ή των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά είχε ευνοϊκή επίδραση σε σημαντικούς δείκτες που συνδέονται με το γλυκαιμικό έλεγχο. Ειδικότερα, οι τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης φάνηκαν να μειώνονται κατά 0,1% για κάθε 5% των θερμίδων που προσλάμβαναν οι εθελοντές, αντικαθιστώντας πηγές υδατανθράκων ή κορεσμένων λιπαρών, με πηγές ακόρεστων λιπαρών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραπάνω μείωση στα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης εκτιμάται ότι μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 22% και 6,8%, αντίστοιχα.