Μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής που θα σας ενθουσιάσει!
Υλικά για 4-6 άτομα
Για τη ζύμη
- 3/4 φλιτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη
- 6-7 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
- 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
- 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 6-8 μήλα κόκκινα ή πράσινα
- 1 1/2 φλιτζάνι ροδάκινα κομμένα σε κύβους, πλυμένα και στραγγισμένα
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 3/4-1 φλιτζανιού ζάχαρη
- 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Σε μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το αλάτι.
- Κόβετε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύετε τρίβοντάς το, μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μπαλάκια.
- Προσέχετε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια σας να είναι κρύα και στεγνά.
- Μετά προσθέτετε το νερό σταδιακά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορείτε να την ανοίξετε. Μη χρησιμοποιήσετε περισσότερο νερό απ’ ότι χρειάζεται.
- Βάλτε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, πατήστε τη να γίνει επίπεδη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Για τη συναρμολόγηση γέμισης ζύμης
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τα ροδάκινα μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι.
- Καθαρίζετε και κόβετε κομματάκια τα μήλα μαζί με τα ροδάκινα. Τα ρίχνετε στο μπολ να καλυφθούν με το μείγμα καλά.
- Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγετε το ένα κομμάτι, να γίνει λίγο μεγαλύτερο από το ταψί σας και το στρώνετε καλά στο ταψί.
- Ρίχνετε από πάνω τα μήλα και βάζετε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια από πάνω.
- Ανοίγετε και το άλλο κομμάτι της ζύμης και σκεπάζετε την πίτα.
- Κλείνετε καλά τις άκρες και κάνετε τρύπες με το πιρούνι σας στο πάνω μέρος της πίτας.
- Ψήνετε για τα πρώτα 10 λεπτά στους 220 βαθμούς και μετά για 35 με 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Στο τέλος πασπαλίζετε άχνη ζάχαρη, κανέλα και σερβίρετε.