Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024
Μηλόπιτα με ροδάκινο

Μηλόπιτα με ροδάκινο

Μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής που θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά για 4-6 άτομα

Για τη ζύμη

  • 3/4 φλιτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 6-7 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 6-8 μήλα κόκκινα ή πράσινα
  • 1 1/2 φλιτζάνι ροδάκινα κομμένα σε κύβους, πλυμένα και στραγγισμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3/4-1 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  1. Σε μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το αλάτι.
  2. Κόβετε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύετε τρίβοντάς το, μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μπαλάκια.
  3. Προσέχετε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια σας να είναι κρύα και στεγνά.
  4. Μετά προσθέτετε το νερό σταδιακά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορείτε να την ανοίξετε. Μη χρησιμοποιήσετε περισσότερο νερό απ’ ότι χρειάζεται.
  5. Βάλτε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, πατήστε τη να γίνει επίπεδη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Για τη συναρμολόγηση γέμισης ζύμης

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τα ροδάκινα μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι.
  3. Καθαρίζετε και κόβετε κομματάκια τα μήλα μαζί με τα ροδάκινα. Τα ρίχνετε στο μπολ να καλυφθούν με το μείγμα καλά.
  4. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγετε το ένα κομμάτι, να γίνει λίγο μεγαλύτερο από το ταψί σας και το στρώνετε καλά στο ταψί.
  5. Ρίχνετε από πάνω τα μήλα και βάζετε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια από πάνω.
  6. Ανοίγετε και το άλλο κομμάτι της ζύμης και σκεπάζετε την πίτα.
  7. Κλείνετε καλά τις άκρες και κάνετε τρύπες με το πιρούνι σας στο πάνω μέρος της πίτας.
  8. Ψήνετε για τα πρώτα 10 λεπτά στους 220 βαθμούς και μετά για 35 με 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
  9. Στο τέλος πασπαλίζετε άχνη ζάχαρη, κανέλα και σερβίρετε.