Έχετε νευρικό παιδάκι; Στεναχωριέστε γιατί συχνά παρουσιάζει άσχημη συμπεριφορά που σας κάνει να αναρωτιέστε τί δεν κάνετε καλά και γιατί το δικό σας παιδί δεν είναι ήρεμο σαν τα υπόλοιπα; Σας έχει περάσει από το μυαλό ότι μπορεί να φταίει η ώρα που πέφτει για ύπνο;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη ώρα για να βάζεις τα παιδιά σου για ύπνο είναι μεταξύ 6 το απόγευμα και 9 το βράδυ. Tότε παράγονται οι περισσότερες αυξητικές ορμόνες που βοηθούν στη σωματική ανάπτυξη(ύψος) του παιδιού, ενώ ο ύπνος αυτός είναι πιο ξεκούραστος για τα παιδιά.
Το 2012, από έρευνα που είχε γίνει, είχε διαπιστωθεί ότι τα παιδιά ηλικίας 7-11 ετών που κοιμόντουσαν μια ώρα νωρίτερα για 5 νύχτες τη βδομάδα, ήταν πιο ήρεμα, πιο ευτυχισμένα, πολύ περισσότερο συγκεντρωμένα, με ανεπτυγμένες ικανότητες μνήμης και σαφώς λιγότερο επιθετικά στο σχολείο. Τα οφέλη αυτά είναι ακόμα μεγαλύτερα για παιδιά μικρότερης ηλικίας. Τα μωρά 18 μηνών που κοιμόντουσαν πριν τις 10 το βράδυ, είχαν περισσότερη λειτουργικότητα, κοινωνικοποίηση, καλύτερη και πιο εύκολη χρήση της γλώσσας, πιο σταθερό ρυθμό λόγου και περισσότερη συγκέντρωση σε αυτό με το οποίο καταπιάνονταν.
Προφανώς το κάθε παιδί έχει το δικό του πρόγραμμα, ωστόσο να θυμάστε ότι «όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα!». Σε ένα πρόσφατο άρθρο στο Slate, μία μαμά που βάζει τα παιδιά της στις 7.30 μμ για ύπνο, περιγράφει την εμπειρία της και προτείνει να κάνουμε ένα μικρό πείραμα: «Προσπαθήστε να βάλετε το παιδί σας να κοιμηθεί 20 λεπτά νωρίτερα για μερικά βράδια και δείτε τι θα συμβεί. Αν κοιμάται εύκολα, τότε πολύ πιθανό να πρέπει να πηγαίνει στο κρεβάτι νωρίτερα» . Η επιστήμη ομόφωνα καταλήγει ότι οι συναισθηματικές, νοητικές και φυσικές δεξιότητες του παιδιού είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ώρα που πέφτει για ύπνο, και η οποία είναι σίγουρα πριν τις 9.οομμ. Ακόμη και με την παχυσαρκία συνδέεται η ώρα του ύπνου. Οσο πιο αργά κοιμάται ένα παιδί, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να παρουσιάσει προβλήματα πάχους και μεταβολισμού αργότερα στη ζωή του.
Επομένως μαμάδες με παιδιά – νυχτοπούλια. Προσπαθήστε σιγά σιγά να πηγαίνετε όλο και πιο νωρίς για ύπνο τα παιδιά και μείνετε σταθερές σε μίαρουτίνα. Θα δείτε ότι το παιδί θα αποκοιμάται πιο εύκολα, θα ξυπνάει λιγότερο συχνά μέσα στη νύχτα, θα είναι πιο ήρεμο και πιο ευτυχισμένο, θα είναι πιο ξεκούραστο μέσα στη μέρα, και δευτερευόντως θα έχετε κι εσείς λίγο χρονο ηρεμίας στο σπίτι πριν πέσετε κι εσείς «ξερή» για ύπνο.