Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025
Οι 5 πιο κοινοί τύποι καρκίνου στους άνδρες Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

Οι 5 πιο κοινοί τύποι καρκίνου στους άνδρες: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με τις γυναίκες, όμως χάρη στα εμβόλια, τα αντιβιοτικά και τη χημειοθεραπεία, οι θάνατοι από καρκίνο έχουν μειωθεί σημαντικά.

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο υπ ‘αριθμόν ένα κίνδυνος καρκίνου για τους άνδρες και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα). Υπολογίζεται ότι ο 1 στους 7 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Ο καρκίνος του προστάτη αρχίζει όταν τα κύτταρα του αδένα του προστάτη αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη είναι η φυλή, η ηλικία και η κληρονομικότητα. Προστασία από τον καρκίνο του προστάτη προσφέρει η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση υγιούς βάρους και η αποχή από το κάπνισμα.

Καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες και στις γυναίκες (μη συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του δέρματος). Περίπου ένας στους 14 άνδρες θα παρουσιάσει καρκίνο του πνεύμονα στη διάρκεια της ζωής του, και αυτό αφορά καπνιστές αλλά και μη καπνιστές. Φυσικά για τους καπνιστές ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ο καρκίνος του πνεύμονα χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ανώμαλων κυττάρων στον ένα ή και τους δύο πνεύμονες. Καθώς πολλαπλασιάζονται, τα καρκινικά κύτταρα σχηματίζουν όγκους και παρεμβαίνουν στην λειτουργία του πνεύμονα, ο οποίος παρέχει οξυγόνο στο σώμα μέσω του αίματος. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα είναι να η αποχή από το κάπνισμα και η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος.

bigstock Lungs shaped tree in palms as 99062684

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος που διαγιγνώσκεται στους άνδρες. Ο ορθοκολικός καρκίνος (καρκίνος του παχέος εντέρου και καρκίνος του ορθού) προσβάλλει 1 στους 21 άνδρες.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο του ορθοκολικού καρκίνου βάλτε στην καθημερινότητά σας τη συστηματική άσκηση, αποφύγετε το κάπνισμα και μην καταναλώνετε πάνω από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης προσβάλλει συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι 9 στους 10 ανθρώπους με καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι άνω των 55. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 73. Τα καρκινικά κύτταρα προσβάλλουν τους μύες της κύστης, ενώ ο διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, άλλα και σε άλλα σημεία της πυέλου προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών και του εντέρου ή άλλα όργανα του σώματος, όπως το ήπαρ και τους πνεύμονες.

Μελάνωμα & καρκίνος του δέρματος

Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος δεν θεωρούνται γενικά πολύ επικίνδυνοι διότι θεραπεύονται εύκολα χειρουργικά ή με διάφορα φάρμακα που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα. Εξαίρεση αποτελεί ο κακοήθης σπίλος που ονομάζεται μελάνωμα (δηλαδή μελανός όγκος). Το μελάνωμα προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα του δέρματος. Τα μελανινοκύτταρα βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας και παράγουν μελανίνη, τη χρωστική που προσδίδει το φυσικό χρώμα του δέρματος. Η έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε αύξηση της παραγόμενης μελανίνης με αποτέλεσμα το μαύρισμα του δέρματος. Το μελάνωμα αποτελεί όχι μόνο τον πλέον κακοήθη δερματικό όγκο αλλά και έναν από τους πλέον κακοήθεις καρκίνους γενικώς. Μπορεί να διασπαρεί σχεδόν σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος και να οδηγήσει στο θάνατο μέσα σε ένα χρόνο μετά την υποτροπή του σε απομακρυσμένα σημεία. Οι άνδρες, ηλικίας μεταξύ 15-39 έχουν 55% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μελάνωμα σε σύγκριση με τις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Για να προφυλαχθείτε από τον καρκίνο του δέρματος, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και τα ηλιακά εγκαύματα και να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr