Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025
Στρες Πόσο μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης

Στρες: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης

Το στρες είναι επιβαρυντικό τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά για τις γυναίκες και, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρησηAnnals of Epidemiology, μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 400 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας έως 40 ετών. Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ και το Πανεπιστήμιο Έμορυ στις ΗΠΑ, τους ζήτησαν να καταγράφουν σε καθημερινή βάση τα επίπεδα στρες που βίωναν σε μια κλίμακα από το ένα έως το τέσσερα (ήπιο έως πολύ έντονο αντίστοιχα). Οι γυναίκες έπρεπε επίσης να καταγράφουν αναλυτικά τον κύκλο τους, τις σεξουαλικές τους επαφές, τα μέτρα αντισύλληψης που πιθανώς λάμβαναν, καθώς και καθημερινές συνήθειες που ενδεχομένως επηρεάζουν τις πιθανότητες σύλληψης (αλκοόλ, κάπνισμα, καφεΐνη).

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ερευνητές λάμβαναν δείγματα ούρων και οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν έως ότου έμειναν έγκυες ή μέχρι το τέλος της μελέτης, κατά μέσο όρο για οκτώ κύκλους περιόδου. Οι ερευνητές υπολόγισαν τα επίπεδα στρες κάθε γυναίκας για κάθε στάδιο του κύκλου, με τη 14η ημέρα να θεωρείται ημέρα ωορρηξίας.

Η αρνητική επίδραση του στρες στη γονιμότητα διαπιστώθηκε μόνο κατά τη φάση τις ωορρηξίας. Οι γυναίκες που δήλωσαν ότι βίωσαν πολύ έντονο στρες κατά τη φάση αυτή έναν συγκεκριμένο μήνα υπολογίστηκε ότι είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο μήνα κατά τον οποίο τα επίπεδα στρες ήταν χαμηλότερα. Η συσχέτιση στρες και γονιμότητας φάνηκε να ευσταθεί ακόμα κι όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η κατανάλωση αλκοόλ και η συχνότητα σεξουαλικής επαφής.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης λαμβάνοντας μέτρα αντιμετώπιση του στρες, όπως η γυμναστική, η συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης στρες ή η επίσκεψη σε επαγγελματία υγείας» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, επιδημιολόγος Κίρα Τέιλορ από το Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ. «Ορισμένοι αμφισβητούν την επίδραση συναισθηματικών και ψυχολογικών παραγόντων στη γονιμότητα» συμπληρώνει η Τέιλορ. «Ελπίζω τα αποτελέσματα της μελέτης να αφυπνίσουν τόσο τους γιατρούς όσο και το ευρύ κοινό, καθώς υποδεικνύουν ότι η ψυχική υγεία και η ευεξία είναι εξίσου σημαντικές ως παράμετροι με άλλους, ευρύτερα αποδεκτούς, παράγοντες κινδύνου, όπως η κατανάλωση αλκοόλ».