Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024
Η διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου «δείχνει» τον κίνδυνο διαβήτη

Η διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου «δείχνει» τον κίνδυνο διαβήτη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο αξιολόγησαν 21 μελέτες που αφορούσαν συνολικά πάνω από 300.000 ανθρώπους ώστε να εξερευνήσουν τη σχέση μεσημεριανού ύπνου και διαβήτη. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα οποία παρουσίασαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη στο Μόναχο (12-16 Σεπτεμβρίου), οι άνθρωποι που απολαμβάνουν συχνά μια μεσημεριανή «σιέστα» μεγάλης διάρκειας ενδεχομένως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Ο μεσημεριανός ύπνος για πάνω από 60 λεπτά φάνηκε να συνδέεται με κατά 45% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, ενώ όταν μεσημεριανός ύπνος ξεπερνά τις δύο ώρες τη μέρα ο κίνδυνος αυξάνεται περαιτέρω. Ωστόσο, όσοι κοιμούνται λιγότερο από 40 λεπτά το μεσημέρι δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο, σύμφωνα τους Ιάπωνες ερευνητές.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν πως ο ίδιος ο μεσημεριανός ύπνος προκαλεί ή επιδεινώνει τον διαβήτη. Η σχέση ύπνου και διαβήτη είναι πιο πιθανό να καθοδηγείται από το μόνιμο αίσθημα κούρασης που βιώνουν οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, ο καθηγητής Ναβίντ Σατάρ από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης αναφέρει: «Είναι πιθανό οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στον διαβήτη να προωθούν επίσης την επιθυμία για μεσημεριανή ξεκούραση. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι τα ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σακχάρου. Αυτό συνεπάγεται ότι ο μεσημεριανός ύπνος μεγάλης διάρκειας αποτελεί ίσως προειδοποιητική ένδειξη για τον διαβήτη».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης σχετίζεται με διαταραχές του ύπνουγενικότερα. Άλλες έρευνες έχουν επίσης συμπεράνει ότι ο μεσημεριανός υπνάκος είναι πιο ωφέλιμος όταν είναι σύντομος, έως 30 λεπτά.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr