Τρίτη , 31 Δεκέμβριος 2024
Ωτίτιδα Θεραπεία με αντιβιοτικές σταγόνες μίας δόσης

Ωτίτιδα: Θεραπεία με αντιβιοτικές σταγόνες μίας δόσης

Αντιβιοτικές σταγόνες μίας μόνο δόσης και όχι αντιβιοτικά από το στόμα θα αποτελέσουν στο μέλλον την εναλλακτική θεραπεία της ωτίτιδας που προκαλείται από τις μικροβιακές λοιμώξεις του αυτιού. Η νέα μέθοδος είναι ταχύτερη, απλούστερη και ασφαλέστερη από τις υπάρχουσες.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ που πειραματίσθηκαν με τρωκτικά ανακάλυψαν ότι είναι δυνατό να χορηγήσουν μια πλήρη σειρά αντιβιοτικού μέσω μίας μόνο δόσης ενός νέου τύπου γέλης, απευθείας στο αυτί, αποφεύγοντας έτσι τις παρενέργειες (διάρροια, εξανθήματα κ.α.) και την αντίσταση που αναπτύσσεται, όταν η χορήγηση των αντιβιοτικών γίνεται από το στόμα.

bigstock 141531812

Η ωτίτιδα του μέσου ωτός είναι μία από τις συχνότερες παιδιατρικές νόσους, περίπου στο 95% των παιδιών, ενώ το 40% έχουν πάνω από τέσσερα περιστατικά τέτοιας λοίμωξης. Αποτελεί βασική αιτία για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών στα παιδιά, συνήθως επί επτά έως δέκα μέρες –πράγμα καθόλου εύκολο όταν έχει κανείς να κάνει με μικρά παιδιά. Η χορήγηση μέσω σταγόνων είχε έως τώρα αποδειχθεί πολύ δύσκολη, επειδή το τύμπανο του αυτιού λειτουργεί ως φραγμός για τα φάρμακα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον χημικό μηχανικό Ρονγκ Γιονγκ του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, ανέπτυξαν μια υδρογέλη που περιέχει λιπίδια και η οποία καταφέρνει να περάσει το αντιβιοτικό διά μέσου της μεμβράνης του τυμπάνου του αυτιού.

Η γέλη στερεοποιείται γρήγορα όταν εισέλθει στο αυτί και στη συνέχεια απελευθερώνει σταδιακά το αντιβιοτικό στη διάρκεια μίας εβδομάδας. Έτσι, το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί μόνο μία φορά, από τον γιατρό στο ιατρείο του.

Τα πειράματα έδειξαν ότι οι σταγόνες με το αντιβιοτικό είναι δυνατό να καθαρίσουν τελείως μια μόλυνση από τα βακτήρια που συνήθως προκαλούν ωτίτιδα, όπως ο αιμόφιλος της γρίπης.

Το φάρμακο, που εισάγεται απευθείας στο αυτί, δεν ανιχνεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που περιορίζει δραστικά την τοξικότητά του στον υπόλοιπο οργανισμό. Η υδρογέλη διαλύεται πλήρως μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Προτού όμως οι αντιβιοτικές σταγόνες φθάσουν στα ιατρεία των παιδιάτρων, θα προηγηθούν κλινικές δοκιμές, οι οποίες θα αρχίσουν σε λίγους μήνες, μεταξύ άλλων για να αποκλειστεί η πιθανότητα ότι μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr