Τι ρόλο παίζει στην υγεία το pH των τροφών
Το σώμα μας πρέπει να έχει ένα φυσιολογικό pH 7,35-7,4. Οι τροφές όμως που καταναλώνουμε όμως το επηρεάζουν. Χαμηλότερα ή υψηλότερα επίπεδα συνεπάγονται αυξομειώσεις στο βάρος μας, καθώς και προβλήματα υγείας, από έλλειψη ενέργειας και κακό μεταβολισμό μέχρι χρόνιες νόσους.
Δείτε τι pH έχουν οι τροφές που τρώμε:
Το pH των τροφών
Πολύ αλκαλικές τροφές (pH 8,5-9,0)
Λεμόνια, καρπούζι, πεπόνι, σταφύλια, ακτινίδια, ανανάς, δαμάσκηνα, μαϊντανός, μάνγκο, νεροκάρδαμο, σπαράγγια, αχλάδι, ξερά σύκα, σταφίδες, ξεροί χουρμάδες, αντίδια, λάιμ, passion fruit.
Μέτρια αλκαλικές τροφές (pH 7,5-8,0)
Αβοκάντο, φρέσκος αρακάς, βερίκοκα, καρότα, γλυκιά κολοκύθα, μαρούλι, μήλα, μπανάνες, ροδάκινα, σέλινο, σπανάκι, φρέσκα σύκα, κουνουπίδι, λάχανο, φράουλες, φρέσκα φασολάκια.
Ελαφρώς αλκαλικές προς ουδέτερες (pH 7,0-7,5)
Αμύγδαλα, αγγούρι, αγκινάρα, γιδίσιο γάλα, ελιές και ελαιόλαδο, φρέσκια καρύδα, ψημένα κάστανα, κεράσια, κινόα, κρεμμύδι, λαχανάκια Βρυξελλών, μανιτάρια, μέλι, μελιτζάνα, μουστάρδα, μπάμιες, ντομάτες, σουσάμι.
Ελαφρώς όξινες τροφές προς ουδέτερες (pH 6,5-7,0)
Ασπράδι των αβγών, βατόμουρα, βούτυρο, γάλα, δημητριακά πρωινού, διάφορα έλαια εκτός του ελαιολάδου, καρύδια, κράνμπερι, φιστίκια, μαργαρίνη, τυριά (ελαφρά και λεπτά), όσπρια, φρουκτόζη, ψωμί σίκαλης.
Μέτρια όξινες τροφές (pH 6,0-6,5)
Kρασί, φύτρο σιταριού, ψάρια, καλαμπόκι, βρώμη, ρύζι, αβγά βραστά, κέτσαπ, μαγιονέζα, πατάτες, τυριά με πολλά λιπαρά, φαγόπυρο.
Πολύ όξινες τροφές (pH 5,0-5,5)
Tεχνητά γλυκαντικά, ζάχαρη, άσπρο αλεύρι, μοσχαρίσιο κρέας, χοιρινό, αιγοπρόβειο κρέας, κρέας πουλερικών,ζυμαρικά, καφές, τσάι, αλκοόλ.
Το μυστικό
Για να διατηρήσετε το pH σε φυσιολογικά επίπεδα, πρέπει να καταναλώνετε 60% αλκαλικές τροφές και 40% όξινες, ενώ για να θεραπεύσετε ένα όξινο pH τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 80% και 20%.
Πηγή: omorfamystika.gr