Σπιτική συνταγή που θα λατρέψετε
Υλικά για 4 μερίδες
Για τα ζυμαρικά καρότου
- 4 μέτρια καρότα καθαρισμένα και βρασμένα
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι από σιμιγδάλι
- 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη μαρινάρα σως
- ¾ από φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
- ½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
- ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
- 3 σκελίδες λειωμένο σκόρδο
- Μερικά φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
- 2 κουτιά ( ½ κιλού) ντοματούλες αποφλοιωμένες
- 6 φλιλετάκια αντζούγιας ψιλοκομμένα
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ντοματοπολτό
- Λίγη ρίγανη τριμμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα ζυμαρικά καρότου
- Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το αλεύρι από σιμιγδάλι σε ένα μπολ ή στον πάγκο της κουζίνας σας.
- Στη συνέχεια σπάστε το αυγό σε ένα μπολ, κάντε μια λακκούβα στο κέντρο, προσθέτετε το αυγό.
- Στο μπλέντερ χτυπάτε τα βρασμένα καρότα για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει πολτός. Στη συνέχεια προσθέτετε τον πολτό καρότου στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη.
- Ζυμώνετε το μείγμα 5 – 6 λεπτά. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή προσθέτετε λίγο νερό.
- Κάνετε την ζύμη μπάλα, την τυλίγεται με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο μισή ώρα να ξεκουραστεί.
- Βγάζετε την ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζετε στα 5 κομμάτια.
- Αλευρώνετε κάθε κομμάτι ζύμης και με τον πλάστη ή με την μηχανή των ζυμαρικών, ανοίγετε σε φύλλο. Όσο πιο χοντρό το φύλλο, τόσο πιο χοντρά τα ζυμαρικά σας.
- Αν θέλετε να φτιάξετε λαζάνια, θα κόψετε τη ζύμη σε ομοιόμορφα ορθογώνια.
- Αν θέλετε να κάνετε ραβιόλια, θα την κόψετε σε ομοιόμορφες λωρίδες.
- Αν θέλετε χυλοπίτες ή λιγκουίνι, θα την κόψετε σε πολύ λεπτές λωρίδες με το ροδάκι της πίτσας ή με την μηχανή των ζυμαρικών.
- Βράζετε μπόλικο αλατισμένο νερό και βράζετε τα ζυμαρικά σας αμέσως για 3 – 4 λεπτά, ανάλογα το πάχος των ζυμαρικών (αν είναι λίγο παχιά τότε θα διπλασιάσετε τον χρόνο βρασίματος).
- Στραγγίζετε και προσθέτετε τη μαρινάρα σως και σερβίρετε.
Για τη μαρινάρα σως
- Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το λάδι και το βούτυρο και σοτάρετε το σκόρδο με το μαϊντανό, για ένα λεπτό.
- Προσθέτετε ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και τις ντομάτες ψιλοκομμένες.
- Βράζετε τη σάλτσα για 45 λεπτά.
- Προσθέτετε στο τέλος τη ρίγανη, τις αντζούγιες και τον ντοματοπολτό.
- Βράζετε τη σάλτσα μερικά λεπτά.