Τραγανή, λαχταριστή πίτα
Υλικά για 2-4 άτομα
Για τη ζύμη
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3 κουταλάκια κοφτά κανέλα
- 1 πρέζα μαστίχα αλεσμένη
- 1 πρέζα μαχλέπι αλεσμένο
- 3 φλιτζάνια νερό (ή λιγότερο)
- 850 γραμμάρια αλεύρι χωριάτικο
- 2 φλιτζάνια και 6 κουταλιές του γλυκού αλεύρι φαρίνα
- 7 γραμμάρια μαγιά ξερή
- 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
Για τη γέμιση
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 κουταλάκια κοφτά κανέλα
- 720 γραμμάρια ταχίνι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Σε ένα λεκανάκι ρίχνετε το χωριάτικο αλεύρι, τη φαρίνα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
- Προσθέτετε σταδιακά το νερό και ζυμώνετε. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος κόβετε με μαχαίρι σε οριζόντιες και κάθετες γραμμές.
- Ζυμώνετε μέχρι να γυαλίσει η ζύμη. Σκεπάζετε και αφήνετε για 30 λεπτά περίπου, να ξεκουραστεί.
Για την συναρμολόγηση ζύμης – γέμιση
- Ανακατεύετε το ταχίνι με την κανέλα και τη ζάχαρη και χτυπάτε καλά με μεταλλικό κουτάλι να γίνει πηχτό.
- Χωρίζετε τη ζύμη σε 13 κομμάτια και τα κάνετε μπαλίτσες. Σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα να μη στεγνώσουν και αρχίζετε να ανοίγετε κάθε μπαλίτσα σε φύλλο κανονικό (30×12εκ.).
- Προσοχή να μην υπάρχει αλεύρι στον πάγκο.
- Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζετε 2 κουταλιές γεμάτες γέμιση και απλώνετε να πάει παντού, αφήνοντας 1εκ. γύρω- γύρω.
- Διπλώνετε το φύλλο σε φάκελο. Τεντώνετε λίγο το φύλλο, το διπλώνετε στη μέση και πλάθετε ρολό 80εκ. περίπου.
- Στρίβετε το ρολό να γίνει σπείρα και πιάνετε τις άκρες και τις γυρίζετε σε σαλίγκαρο με αντίθετη κατεύθυνση η μια από την άλλη μέχρι να συναντηθούν.
- Γυρίζετε τον ένα σαλίγκαρο πάνω απ’ τον άλλο και τον πιέζετε με το χέρι. Κάνετε το ίδιο με όλες τις μπαλίτσες ζύμης.
- Πασπαλίζετε τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγετε κάθε ταχινόπιτα με τον πλάστη να έχει διάμετρο 15εκ.
- Τις σκεπάζετε με νάιλον και τις αφήνετε να φουσκώσουν.
- Τις βάζετε σε λαδωμένο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 1/2 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.