Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024
Πίτα με τυρί και μπρόκολο

Πίτα με τυρί και μπρόκολο

Συνταγή από την πόλη για το μεσημεριανό σας τραπέζι

Υλικά για 6-8 άτομα

Για τη ζύμη πίτας

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 100 γραμμάρια νερό
  • 150 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 1 κρόκος αυγού και λίγο νερό

Για τη γέμιση

  • 600 γραμμάρια μπρόκολο σε μπουκετάκια βρασμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι
  • ½ κιλό ανθότυρο σε τρίμματα
  • 300 γραμμάρια γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
  • 200 γραμμάρια φέτα σε τρίμματα
  • 200 γραμμάρια χαλούμι ψιλοκομμένο
  • 3-4 κουταλιές της σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας  άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 αυγά
  • 5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες

Εκτέλεση

Για τη ζύμη πίτας

  1. Βάζετε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ. Προσθέτετε το νερό, το λάδι και το αυγό, χτυπημένο με λίγο νερό, και ζυμώνετε, να γίνει ζύμη λεία και σταθερή. Σκεπάζετε με πετσέτα και ετοιμάζετε τη γέμιση
  2. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα τυριά, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το λάδι, τα αυγά και ανακατεύετε καλά. Απλώνετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο. Σκεπάζετε τα 2/3 της ζύμης ελαφρά βουτυρωμένο ταψί.

Για τη γέμιση

  1. Απλώνετε στη βάση της ζύμης τη μισή γέμιση από τα τυριά, τακτοποιείτε επάνω τα μπουκετάκια του μπρόκολου και σκορπάτε και το μπέικον. Σκεπάζετε με την υπόλοιπη γέμιση των τυριών.
  2. Ακουμπάτε επάνω το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης και πιέζετε να ενωθούν καλά οι άκρες. Με τα υπόλοιπα της ζύμης διακοσμείτε την επιφάνεια.
  3. Κάνετε μια τρυπούλα στο κέντρο για να φεύγουν τα υγρά, αλείφετε με λάδι και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά.