Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φακού του ματιού και εκδηλώνεται στο πλαίσιο της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού, μπορεί όμως να προκληθεί και από νοσήματα ή τραυματισμούς, ενώ σπάνια υπάρχει εκ γενετής (συγγενής καταρράκτης).
Ο καταρράκτης δεν αντιμετωπίζεται ούτε προλαμβάνεται με φάρμακα, και ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι η αφαίρεση του θολωμένου φακού και η αντικατάστασή του από τεχνητό.
Μελέτη που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία συμπεριέλαβε 1.312.051 μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες δεν είχαν προβεί σε καμία προηγούμενη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ή εισαγωγή σε νοσοκομείο για καρκίνο.
Οι ερευνητές αναζήτησαν και ανέλυσαν διεξοδικά τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου που οδήγησαν στην εμφάνιση του καταρράκτη, στις γυναίκες αυτές οι οποίες και χρειάστηκε να το αντιμετωπίσουν χειρουργικά.
Υπολόγισαν επίσης τους σχετικούς κινδύνους που σχετίζονταν με τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την χρήση ορμονοθεραπειών, το αναπαραγωγικό ιστορικό, παράγοντες του τρόπου ζωής και τη θεραπεία του διαβήτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης, το 2% των γυναικών είχεδιαβήτη, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για την επέμβαση καταρράκτη.
Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ και η παχυσαρκία(ΔΜΣ 30 kg/m² ή μεγαλύτερο) προκαλεί μικρή αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καταρράκτη.
Τέλος, η κατανάλωση αλκοόλ, αναπαραγωγικοί και ορμονικοί παράγοντες είχαν μικρή συσχέτιση με την εμφάνιση καταρράκτη.
Η χειρουργική διόρθωση του καταρράκτη αποτελεί μία από τις πιο συχνές και αξιόπιστες επεμβάσεις. Σήμερα γίνεται με την χρήση laser ή και υπερήχων και προσφέρει άμεση αποκατάσταση της όρασης και ταχεία επαναφορά στις διάφορες επαγγελματικές και άλλες δραστηριότητες.
Πηγή: onmed.gr