Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Στο αρχηγείο της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Νάπολη ο Βίτσας

Τη Ρώμη και τη Νάπολη επισκέφθηκε το τελευταίο διήμερο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, προκειμένου να πάρει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM) και να επισκεφθεί το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στη μεγαλούπολη του ιταλικού Νότου.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του SEDM, ο κ. Βίτσας, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογράμμισε: «Συμμετείχαμε στην ετήσια σύσκεψη της SEDM, μία οργάνωση, στην οποία παίρνουν μέρος χώρες-μέλη αλλά και μη μέλη του ΝΑΤΟ, κυρίως από τη βαλκανική χερσόνησο, όχι μόνο. Νομίζω ότι αυτή η σύσκεψη πήγε εξαιρετικά, κατέληξε σε ένα ομόφωνο ψήφισμα, ενώ πρέπει να αναφέρω ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία από τον Ιούλιο το 2017. Πρόκειται για ένα πολύ καλό φόρουμ συνεννόησης πάνω σε ζητήματα αμυντικής πολιτικής, των χωρών των Βαλκανίων και ευρύτερα. Σε ό,τι αφορά το μεγάλο θέμα της Συρίας, η συζήτηση εστιάσθηκε στην ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να ηττηθεί, συγχρόνως, στο πεδίο αυτό αλλά και ευρύτερα, ο Isis».

Σε ερώτηση για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στο στρατηγείο της Ατλαντικής Συμμαχίας της Νάπολης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε: «Στη Νάπολη συναντήθηκα με τον επιτελάρχη του στρατηγείου του ΝΑΤΟ, με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις, και ενημερώθηκα για τους ευρύτερους σχεδιασμούς της Ατλαντικής Συμμαχίας. Επέμεινα- κάτι που έγινε και κατανοητό- στο ποιες είναι οι θέσεις της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και ποιες είναι οι απόψεις μας για τη σταθεροποίησή της. Είχα και την ευκαιρία να συναντηθώ με τους Έλληνες στρατιωτικούς, τους αξιωματικούς, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, καθώς και με τους Έλληνες πολιτικούς υπαλλήλους. Αναφερθήκαμε και στο ποιες είναι οι ευθύνες των Ελλήνων αξιωματικών που υπηρετούν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ και πώς αυτές μπορούν να συνδεθούν με τις εθνικές υποχρεώσεις και τα εθνικά μας συμφέροντα. Νομίζω ότι ήταν ένα πετυχημένο διήμερο, με την έννοια ότι προωθήθηκαν οι ελληνικές θέσεις και έγιναν, συγχρόνως, ευρύτερα κατανοητές».

 


Πηγή