Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024
Τρώγοντας έρχεται… το μαύρισμα

Τρώγοντας έρχεται… το μαύρισμα

Η πολύωρη ηλιοθεραπεία, από μόνη της, δεν αρκεί για να αποκτήσετε άψογο μαύρισμα. Αφήστε, που δεν κάνει καλό στη επιδερμίδα. Η λύση είναι απλή και βρίσκεται στο πιάτο σας…

Καλοκαίρι έρχεται και όπως είναι φυσικό, θέλουμε να αποκτήσουμε εκείνο το σοκολατί χρώμα, που μας ομορφαίνει, μας δείχνει πιο χαλαρούς, αναδεικνύεται από τα χρώματα των καλοκαιρινών ρούχων και στρέφει πάνω μας τα βλέμματα. Θα φανταζόταν ο καθένας, ότι αφού ζούμε σε μία χώρα διάσημη για τις παραλίες και τον ήλιο της, το μαύρισμα είναι παιχνιδάκι. Δεν είναι όμως! Χρειάζεται προσπάθεια, ή αλλιώς πολλές ώρες έκθεσης στον ήλιο, που δεν είναι και ο πιο φιλικός για την επιδερμίδα. Πώς θα σας φαινόταν όμως, εάν μπορούσατε να έχετε και μαύρισμα και όμορφη επιδερμίδα και όλα αυτά… τρώγοντας πιο στοχοποιημένα;

Το μαύρισμα, δεν είναι τίποτα άλλο από την άμυνα του οργανισμού, στην ακτινοβολία του ήλιου. Συγκεκριμένα, όταν η ακτινοβολία του ήλιου, έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα, διεγείρεται μία ομάδα κυττάρων, που παράγουν τη χρωστική ουσία μελανίνη, η οποία προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας και παράλληλα, είναι υπεύθυνη για το μαύρισμα.

Δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν τροφές που διεγείρουν την έκκριση μελανίνης, υπάρχουν όμως τροφές που μας προσφέρουν πολύτιμες ουσίες, οι οποίες λειτουργούν επικουρικά, φροντίζοντας τόσο το μαύρισμα όσο και την καλή εικόνα της επιδερμίδας. Οι κρυμμένοι «θησαυροί» των τροφών, ακούν στον όνομα βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρος και φυσικά τα καροτονοειδή: β-καροτίνη (που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α), λυκοπένιο και λουτεΐνη. Τα βρίσκουμε σε αφθονία στις εξής τροφές:

•    Καρότα, Γάλα, Τυριά, Αυγά Βερίκοκα, Ροδάκινα, Γλυκοπατάτες και Πεπόνι, για β-καροτίνη.
•    Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Ακτινίδια, Φράουλες, Πιπεριές και Λεμόνια, για βιταμίνη C.
•    Μπρόκολο και Μαρούλι, για λουτεΐνη.
•    Τομάτες, για βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, σελήνιο και λυκοπένιο.
•    Καρπούζι, για β-καροτίνη και λυκοπένιο.
•    Σπανάκι, για β-καροτίνη και λουτεΐνη.
•    Ψάρια, για β-καροτίνη και σελήνιο.
•    Ελαιόλαδο, για β-καροτίνη και βιταμίνη Ε.
•    Ξηροί καρποί, για βιταμίνη Ε.
•    Πράσινα φασόλια, για βιταμίνη Ε και λουτεΐνη.
•    Παπάγια, για λυκοπένιο.
•    Φιστίκια και Δημητριακά ολικής άλεσης, για σελήνιο.
•    Συκώτι, Οστρακοειδή και Θαλασσινά, για σελήνιο και ψευδάργυρο.

Πριν βγείτε στον ήλιο, να θυμάστε:
•    Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη! Η όμορφη εικόνα του δέρματος ξεκινάει από μέσα, γι αυτό φροντίστε να ενυδατώνεται τον οργανισμό σας, πίνοντας πολλά υγρά – νερό, φρέσκους χυμούς και τσάι, αποφεύγοντας όμως τα ροφήματα με ζάχαρη.
•    Μην εκτίθεστε για πολύ ώρα στον ήλιο και αποφύγετε τις ώρες που είναι πολύ δυνατός, 12:00 –17:00.
•    Να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

 

Πηγή: olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση