Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Ακμή VS Make-up: Έτσι θα βγεις κερδισμένη από τη… μάχη της επιδερμίδας σου!

Το μεγαλύτερο παραμύθι στο οποίο είχα πιστέψει μπαίνοντας στη δεκαετία των twenties μου, είναι πως ως διά μαγείας θα σταματούσαν από εκεί και έπειτα να με ταλαιπωρούν απρόβλεπτα σπυράκια που έκαναν κάθε τόσο την εμφάνισή τους στο πρόσωπό μου. Όπως αποδείχθηκε με το πέρασμα του χρόνου, η ακμή είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο στους εφήβους, αλλά και τους ενήλικους που πλησιάζουν αισίως την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.

Ακμή VS Ενηλικίωση

Το μεγάλο πρόβλημα με την ακμή προσώπου στην ενήλικη ζωή, είναι πως σε αντίθεση με την εφηβική (η οποία αφού κάνει τον κύκλο της υποχωρεί σταδιακά), η ενήλικη έχει μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ περνάει περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Συναντάται κυρίως σε γυναίκες άνω των 25 ετών (άσχετα με το αν εκείνες παρουσίασαν στο παρελθόν πρόβλημα με την ακμή), και εκδηλώνεται στην περιοχή κάτω από τη μύτη, τα μάγουλα, το πιγούνι και τον λαιμό. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι καταρχάς ορμονικός (πχ. το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών), ενώ ακολουθούν το στρες και η κληρονομικότητα ως εξίσου σοβαρά αίτια. Αυτό που δεν έχει αποφανθεί ακόμη μέσα από κάποια μελέτη, είναι κατά πόσο το make-up και γενικότερα τα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε, δυσχεραίνουν την κατάσταση της ακμής. Σε κάθε περίπτωση, εμείς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές στην επιλογή, καθώς πολλές φορές η σύσταση του make-up είναι αυτή που μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ερυθρότητα ή ερεθισμό στην επιδερμίδα μας.

Εξασφαλίζοντας ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα

Η ακμή εκτός από το να δημιουργεί ενοχλητικά και αντιαισθητικά εξογκώματα στα πιο απίθανα σημεία του προσώπου μας, προκαλεί κοκκινίλες και ουλές που δυσκολευόμαστε να καλύψουμε επαρκώς με το make-up. Ακριβώς για αυτό, είναι αναγκαίο πριν περάσουμε στο μακιγιάζ, να προετοιμάζουμε κατάλληλα την επιδερμίδα μας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει αρχικά να πλύνουμε καλά το πρόσωπό μας και να εφαρμόσουμε μία ενυδατική κρέμα προσώπου για ακμή και εμπλουτισμένη με στυπτικές ουσίες όπως είναι το σαλικυλικό οξύ. Συνεχίζουμε εφαρμόζοντας ταμποναριστά και απαλά ένα primer, το οποίο με τη σειρά του θα ισορροπήσει τις γυαλάδες, αφήνοντας ένα mat αποτέλεσμα και κάνοντας συγχρόνως λιγότερο ορατούς τους διεσταλμένους πόρους και τις ατέλειες που υπάρχουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας.

Τα κατάλληλα «εξαρτήματα»

Πριν περάσουμε στις παραπάνω κινήσεις, σημαντικό είναι να βεβαιωθούμε πως έχουμε πλύνει επαρκώς τα χέρια μας και κυρίως, πως διαθέτουμε όλα τα εξαρτήματα που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Αυτό σημαίνει πως πολλά make-up μπορεί να απευθύνονται σε πρόσωπα με ακμή, ωστόσο ανάλογα με την ατέλεια που θες να καλύψεις θα πάρεις και το κατάλληλο εργαλείο για να το εφαρμόσεις. Μία σύνθεση σε μορφή κρεμώδης πούδρας για παράδειγμα, θα παραμένει όλη μέρα σταθερή, εξομαλύνοντας ανομοιογένειες και τυχόν εξογκώματα. Αν αυτό που προέχει για εσένα βέβαια, είναι το ομοιόμορφο φινίρισμά που θα εξαφανίζει ουλές και κοκκινίλες, τότε ένα πινέλο είναι απαραίτητο για την εφαρμογή του make-up για ακμή. Τέλος, το σφουγγαράκι είναι η επιλογή που βοηθάει σε επιδερμίδες με υπερβολική παραγωγή σμήγματος, ενώ επιτρέπει στο make-up να εισχωρεί στην επιδερμίδα, χαρίζοντάς σου ένα απίστευτα λείο αποτέλεσμα.

apotelesma

Κλείνοντας, αυτό που οφείλω να σου επισημάνω ως τελευταία συμβουλή, είναι πως σε περίπτωση που λαμβάνεις κάποια αγωγή σχετικά με την ακμή, ιδανικότερο θα είναι να αναζητήσεις και τα κατάλληλα δερμοκαλλυντικά, τα οποία συνήθως φέρουν την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο» ή «για επιδερμίδες με τάση για ακμή» και θα λειτουργούν συνδυαστικά με τη θεραπεία σου. Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα καθαρισμού, περιποίησης και μακιγιάζ της σειράς Normaderm της Vichy, έχει αποδειχτεί πως καταπολεμούν όλες τις ενοχλητικές ατέλειες μίας ενήλικης επιδερμίδας με ακμή (κοκκινίλες, γυαλάδα, σημάδια κλπ), κάνοντας το δέρμα μας να δείχνει ακόμη πιο υγιές και όμορφο.


Πηγή