Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Αυτό το βραβευμένο, ψεύτικο e-shop oμορφιάς δημιουργήθηκε από μία 16χρονη για τον πιο σωστό λόγο

Αν μπεις στο facebook e-shop Rumianki i Bratki (χαμομήλια και πανσέδες) θα βρεις κρέμες και καλλυντικά από φυσικά υλικά που μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε ανάγκη και όταν λέμε κάθε, εννοούμε ΚΑΘΕ. Το συγκεκριμένο online κατάστημα βλέπεις δεν είναι αληθινό και δεν πουλάει κρέμες. Είναι ο καρπός μίας υπέροχης ιδέας που είχε η 16χρονη Krystyna Paszko από την Πολωνία.

Όταν διάβασε τις στατιστικές για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdown, η Krystyna δεν μπορούσε να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Είχε ήδη διαβάσει για την πρωτοβουλία των γαλλικών φαρμακείων αποφάσισε να αναλάβει δράση. Στη Γαλλία, μία συγκεκριμένη μάσκα προσώπου είναι το «σύνθημα» ότι πρόκειται για θύμα βίας στο σπίτι και όποτε κάποια τη ζητά στο φαρμακείο, ενεργοποιούνται μηχανισμοί βοήθειας. Η Κrystyna σκέφτηκε λοιπόν να το πάει ένα βήμα πιο πέρα και να φτιάξει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα καλλυντικών μέσα από το οποίο τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας θα έβρισκαν άμεση βοήθεια, με απόλυτη ασφάλεια ενώ θα προσποιούνταν ότι ψωνίζουν καλλυντικά.

Η ιδέα είναι απλή: Όταν μία γυναίκα γράφει στο messenger της σελίδας ζητώντας πληροφορίες για μία κρέμα, αντί να συνδεθεί με κάποια πωλήτρια, συνδέεται με ψυχολόγους που τη ρωτούν «πόσο καιρό έχει αυτό το δερματικό πρόβλημα» ή αν «η κατάσταση της επιδερμίδας της επιδεινώνεται με το αλκοόλ» ώστε να συλλέξουν πληροφορίες και να προτείνουν την κατάλληλη «θεραπεία». Όταν μάλιστα μία γυναίκα φτάσει ως το ταμείο του ηλεκτρονικού καταστήματος και εισάγει τη διεύθυνσή της, ειδοποιούνται οι αρχές και κάνουν έλεγχο στην οικία.

Σύμφωνα με την Krystyna, η σελίδα φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τους λίγους που την ξέρουν όμως έφτασε να έχει πάνω από 350 καταγγελίες ενώ το 10% αυτών ήταν και άνδρες. Για αυτό το λόγο ζήτησε τη βοήθεια του Πολωνικού μη κυβερνητικού οργανισμού Women’s Rights Centre για να μπορέσει να διαχειριστεί τα αιτήματα και να προσφέρει βοήθεια σε όλες. Το εγχείρημά της κέρδισε ένα βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μαζί με την αναγνώριση, έλαβε και 10.000 € τα οποία επένδυσε στην προσπάθειά της.

Krystyna Paszko

Μιλάμε λοιπόν για την απόλυτη girls supporting girls ιστορία και θέλουμε να στείλουμε τα δικά μας συγχαρητήρια στο νεαρό κορίτσι που ανέλαβε δράση και έκανε τη διαφορά. Ελπίζουμε μία μέρα να μην υπάρχει πλέον ανάγκη για τέτοια ψεύτικα καταστήματα αλλά ως τότε, θα θέλαμε να δούμε περισσότερα να δημιουργούνται και όλες μας να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να βοηθήσουμε η μία την άλλη.

Διάβασε ακόμα: Θες να βάψεις τα μαλλιά σου στο σπίτι; Αυτές είναι οι καλύτερες βαφές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις

 


Πηγή