Πάμε ένα quiz; Θυμίζει λεμόνι αλλά δεν είναι.. μυρίζει υπέροχα και είναι διάσημο στη Γαλλία και ειδικότερα στην περιοχή της Κορσικής όπου καλλιεργείται κατά κόρον. Η φλούδα και τα άνθη του περιέχουν αιθέρια έλαια, άλατα νατρίου και καλίου και βιταμίνες όπως η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, που το καθιστούν αποτελεσματικό στη θεραπεία πολλών παθήσεων χάρη στις τονωτικές, αντιγριπικές και διουρητικές του ιδιότητες.
Μήπως ξέρεις τι είναι;
Το κίτρο Κορσικής! Αυτός ο διάσημος καρπός που φυτρώνει στη γη της Μεσογείου έχει θαυματουργές ιδιότητες γνωστές από τα αρχαία χρόνια.
Το κίτρο σήμερα καλλιεργείται συστηματικά στη Γαλλία (Κορσική), στη Νότια Ιταλία (Σικελία, Καλαβρία), στο Πόρτο Ρίκο και στη χώρα μας. Όσον αφορά ειδικότερα τη χώρα μας, η βασική παραγωγή του εντοπίζεται στην Κρήτη ενώ μικρότερες ποσότητες παράγονται επίσης στη Νάξο και την Αιγιαλεία (Διακοφτό).
Οι Γάλλοι όμως -και ειδικότερα οι Γαλλίδες- έχουν αγαπήσει τόσο πολύ το κίτρο Κορσικής που το συμπεριέλαβαν με ειδικές τεχνικές σε ένα επαναστατικό προϊόν που δεν το αποχωρίζονται ποτέ από τη beauty ρουτίνα τους. Αυτό είναι η Cedraflon! Μία δροσιστική κρέμα που τους χαρίζει ανάλαφρα, ξεκούραστα πόδια ανά πάσα στιγμή, ακόμα και αν στέκονται πάνω στις ψιλοτάκουνες γόβες τους. Θα το βρεις εύκολα στα φαρμακεία όπως έκανα και εγώ αφού ήδη το δοκίμασα και δεν το αποχωρίζομαι πλέον!
Αναλυτικά οι εντυπώσεις μου εδώ!
Ιστορική προέλευση Κίτρου
Από τα εσπεριδοειδή μόνο το κίτρο ήταν γνωστό στους κλασσικούς συγγραφείς. Φαίνεται ότι η κιτριά υπήρξε το πρώτο από τα εσπεριδοειδή που καλλιεργήθηκε στην Ευρώπη και μάλιστα στην περιοχή της Μεσογείου. Η καλλιέργεια της κιτριάς ξεκίνησε στην Περσία και αργότερα στην Παλαιστίνη, από όπου πιθανόν έγινε γνωστή στους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Λίγο μετά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο Θεόφραστος έδωσε ακριβή περιγραφή της κιτριάς, η οποία μέχρι αυτήν την εποχή ονομαζόταν «μηδικό ή περσικό μήλο». Το όνομα CITRUS προέρχεται από τη χώρα της Μηδείας. Ο Πλίνιος ονόμασε το δέντρο CITRUS, βοτανικό όνομα το οποίο υιοθέτησε ο Λιναίος για όλα τα συναφή με αυτό δέντρα.
Ιδιότητες – Χρήσεις
Η φλούδα του κίτρου έχει πολλές βιοχημικές ουσίες. Περιέχει άφθονο αιθέριο λάδι, άλατα νατρίου και καλίου και βιταμίνες, όπως είναι μεταξύ άλλων και η αντιφλεγονώδης βιταμίνη C, που χρησιμοποιείται στη θεραπεία πολλών παθήσεων.
Πηγή