Αν είσαι κάτω από 25 ετών, τότε το κολλαγόνο (η ελαστίνη κλπ) δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό σου ακόμα, και είναι λογικό. Η παραγωγή του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που διατηρεί την επιδερμίδα (τους τένοντες, τις κλειδώσεις και τους μύες μας) «γεμάτη», αρχίζει να φθίνει στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας της ζωής μας. Αν όμως είσαι 30+ τότε σίγουρα γνωρίζεις σχετικά.
Σίγουρα ξέρεις ότι το κολλαγόνο είναι καλό για εσένα και έχεις συναντήσει κρέμες αλλά και συμπληρώματα διατροφής που το περιέχουν. Πόσα όμως ξέρεις πραγματικά; Και κυρίως: Ξέρεις πώς να το χρησιμοποιήσεις και σε τι μορφή; Σήμερα θα μάθεις γιατί θα σε βοηθήσω εγώ, η 30+ beauty που έχει κάνει «διατριβή» επάνω στο θέμα. Εντάξει, δεν έχω κάνει διατριβή αλλά έχω μιλήσει με τους ειδικούς και θα σου μεταφέρω όλα όσα έμαθα. Έχουμε και λέμε.
Τα συμπληρώματα διατροφής
Τα συμπληρώματα διατροφής με κολλαγόνο, ομολογώ ότι δεν με είχαν πείσει καθόλου. Κι όμως, οι επιστημονικές μελέτες επάνω στο θέμα, μαζί με τους φίλους δερματολόγους, ήρθαν να με διαψεύσουν. Το κολλαγόνο βλέπεις, το πόσιμο αλλά και σε μορφή χαπιού, συμπληρώνει το κολλαγόνο που χρειαζόμαστε και αυτό κάνει διαφορά στην εμφάνιση της επιδερμίδας. Δεν είναι όμως αυτό το πιο σημαντικό.
Ετοιμάζεσαι για τριήμερο; Το αντηλιακό με χρώμα μην ξεχάσεις (+10 για να διαλέξεις)
Το πιο σημαντικό, είναι ότι, τα υψηλότερα επίπεδα κολλαγόνου στο σώμα, ενεργοποιούν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου από αυτό. Όσο περισσότερο κολλαγόνο λαμβάνουμε λοιπόν, τόσο περισσότερο κολλαγόνο παράγει το σώμα μας. Όχι, δεν θα φτάσουμε ποτέ στα 40 να παράγουμε το κολλαγόνο που χρειαζόμαστε μόνες μας, όμως θα έχουμε double dose από αυτό το «συστατικό της νεότητας».
Η διατροφή
Φυσικά θα αναρωτιέσαι (όπως αναρωτήθηκα και εγώ) αν υπάρχουν τροφές οι οποίες θα μας παρέχουν κολλαγόνο και ποιες είναι αυτές. Ναι υπάρχουν και είναι το κρέας, ο ζωμός κρέατος, το μεδούλι… Από αυτά άλλωστε προέρχεται και το κολλαγόνο που βρίσκεται μέσα στα συμπληρώματα. Αν είσαι vegan ή vegetarian όμως, μη νομίζεις ότι είναι off limits για εσένα.
Υπάρχει και το φυτικό κολλαγόνο το οποίο όμως δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το ζωικό. Θα σου εξηγήσω. Όταν το κολλαγόνο φτάσει στο στομάχι σου, είναι η δουλειά του σώματος να το διασπάσει και να το απορροφήσει όπως πρέπει. Εκεί το ζωικό κολλαγόνο διασπάται σε αμινοξέα τα οποία το σώμα χρησιμοποιεί για να συμπληρώσει τα επίπεδα κολλαγόνου αλλά και για να παράξει το δικό του.
Skin fasting: Η «νηστεία» της επιδερμίδας που εξαλείφει κάθε ερεθισμό και φλεγμονή
Το φυτικό κολλαγόνο, φτάνοντας στο στομάχι, διασπάται σε συστατικά τα οποία ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα αλλά δεν συμπληρώνουν τα αποθέματά του. Με λίγα λόγια, υπάρχουν vegan επιλογές κολλαγόνου αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι ζωικές.
Τα προϊόντα περιποίησης
Τα προϊόντα περιποίησης με κολλαγόνο θα ενυδατώσουν την επιδερμίδα σου και θα την κάνουν να δείχνει πιο σφριγηλή, όμως δεν θα κάνουν καμία διαφορά στα επίπεδα κολλαγόνου του σώματός σου. Τα μόρια του κολλαγόνου, είναι πολύ μεγάλα και δεν φτάνουν στο βάθος που πρέπει. Περίμενε όμως…
Υπάρχουν άλλα συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σου να παράγει κολλαγόνο και τα πιο σημαντικά είναι η βιταμίνη C, η ρετινόλη και το υαλουρονικό οξύ. Αυτό που σου προτείνω να κάνεις λοιπόν, είναι να κρατήσεις την κρέμα με κολλαγόνο που έχεις αν σου αρέσει και την αγαπάς, όμως να προσθέσεις οπωσδήποτε στη ρουτίνα σου και τα άλλα 3. Πώς; Με αμπούλες υαλουρονικού οξέος το πρωί, βιταμίνη C το πρωί κάτω από το αντηλιακό σου και με μία κρέμα ή έναν ορό ρετινόλης το βράδυ.
Παρακάτω σου έχω μερικές επιλογές που εγώ αγαπώ για να διαλέξεις. Όσο για τα συμπληρώματα… Μίλα με τον φαρμακοποιό σου για να σου πει τις επιλογές σου, ώστε να διαλέξεις αυτό που ταιριάζει σε εσένα. Υπάρχει πόσιμο, σε μορφή χαπιού ή και σε πούδρα για τα smoothies σου. Ένα πράγμα που θέλω να θυμάσαι όμως, είναι να μην το τσιγκουνευτείς. Διάλεξε ένα ποιοτικό συμπλήρωμα. Δεν παίζουμε με αυτά.
State of Mind: Σταμάτα να σκέφτεσαι πώς θα αλλάξεις το σώμα σου και σκέψου πώς θα το φροντίσεις
Πηγή