Σάββατο , 14 Δεκέμβριος 2024

Μπορεί ένα face mist να σε προστατεύσει από τον Κορονοϊό; 2 γιατροί εξηγούν

Όταν είδα τον τίτλο «Το face mist σου μπορεί να σε προστατεύσει από τον Κορονοϊό» σε μεγάλο ξένο μέσο, δεν πέρασε ένα δευτερόλεπτο πριν να πατήσω επάνω στο link για να διαβάσω σχετικά. Είναι δυνατόν ένα σπρέι προσώπου να μας προστατεύσει από έναν ιό; Σύμφωνα με την δερματολόγο Δρ. Mona Gohara ναι…

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

?Major Corona Hack? a brilliant doctor/immunologist friend of mine explained to me that COVID-19 ??is much less likely to proliferate in humid?,moist ?environments. In addition to standard precautions (???), she suggested use of a facial mist for extra protection! All freakin’ day baby! #viral #viralnotviral #doctors #doctor #doctorsofinstagram #dermatology #dermatologist #skin #skincare #skincaretips #tip #tips #hack #lifehacks #friday #fridayvibes #knowledge #knowledgeispower #science #health #travel #traveltips

A post shared by Dr. Mona Gohara (@monagoharadermdoc) on

Σε ανάρτησή της στο instagram, η Δρ. Gohara αναφέρει πως ο ιός είναι λιγότερο πιθανό να πολλαπλασιαστεί σε επιφάνεια με υγρασία. Όπως εξήγησε η γιατρός, οι ξηρές και «σκασμένες» επιφάνειες της επιδερμίδας και κυρίως στις περιοχές γύρω από τους βλεννογόνους αδένες, είναι πολύ πιο ευάλωτες. Πρόσθεσε ακόμα πως, το να διατηρείς το περιβάλλον σου και τη μύτη σου σχετικά υγρή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Τις δηλώσεις της Δρ. Gohara υποστήριξε και η Δρ. Christina Price του πανεπιστημίου του Yale η οποία μάλιστα σημείωσε πως τους ψεκασμούς με face mists προτείνει και η ίδια σε ασθενείς της με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στο άρθρο δεν αναφερόταν κάποια μελέτη, οι γιατροί δεν τεκμηρίωναν τη θέση τους και,  παρ᾽όλο που εξηγούσαν πως το face mist δεν είναι μέσο πρόληψης όπως το αντισηπτικό για παράδειγμα,  το μόνο πράγμα που σκεφτόμουν όσο διάβαζα ήταν WTF?!

Η κατάσταση παγκοσμίως είναι πολύ σοβαρή και δεν πρέπει να δίνουμε βάση σε ό, τι διαβάζουμε αν δεν τεκμηριώνεται και αν δεν επιβεβαιώνεται με μελέτες, ακόμα και αν το δηλώνουν επώνυμα γιατροί του βεληνεκούς της Δρ. Price. Γι᾽αυτό αποφάσισα να καλέσω άλλη μία γιατρό, την οικογενειακή μας γιατρό, προκειμένου να μου δώσει τα φώτα της και να πάρω και τη δική της γνώμη.

Το πρώτο πράγμα που με ρώτησε αν συνοδεύονται οι δηλώσεις από κάποια μελέτη και όταν της είπα όχι μου είπε πως, σαφώς ένα face mist δεν θα βλάψει κανέναν όμως δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε πως μπορεί και να βοηθήσει. Ο ιός άλλωστε, όπως μου εξήγησε, είναι ένας ιός για τον οποίο ακόμα μαθαίνουμε πράγματα και συνεχώς λαμβάνουμε νέα δεδομένα. Strike one λοιπόν… Πριν να κλείσουμε το τηλέφωνο, η φανταστική γιατρός μου με συμβούλευσε να καλέσω και στον ΕΟΔΥ για να έχω ολοκληρωμένη εικόνα για το ρεπορτάζ μου καθώς η ίδια δεν είναι λοιμωξιολόγος. Αυτό και έκανα…

Οπλίστηκα με υπομονή και κάλεσα στο 1135 και μετά από ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ αναμονή κατάφερα να μιλήσω με τον κ. Ραφαήλ ο οποίος επίσης μου είπε πως καμία μελέτη και καμία ενημέρωση δεν υπάρχει που να αναφέρει τη σχέση του Κορονοϊού με την υγρασία στην ατμόσφαιρα ή την επιδερμίδα. Συνέχισε λέγοντας πως, τα μέτρα υγιεινής είναι το μέτρο που όχι απλά πρέπει αλλά οφείλουμε να παίρνουμε και το face mist δεν είναι ένα από αυτά. Strike two…

Με όλα λοιπόν τα δεδομένα μπορώ να σου πω ότι, το face mist δεν θα σε βλάψει, θα κρατήσει την επιδερμίδα σου ενυδατωμένη και λαμπερή, θα σταθεροποιήσει το μακιγιάζ σου αλλά μάλλον ΔΕΝ θα σε προστατεύσει από τον Κορονοϊό. Συνεπώς συνεχίζεις να πλένεις τα χέρια σου καλά και συχνά, να βάζεις κρέμα για να μην γίνεις δεινόσαυρος, να έχεις ένα αντισηπτικό στην τσάντα σου και να μην βγαίνεις άσκοπα από το σπίτι. Αν όσο κάνεις τα παραπάνω θες και να ψεκάζεσαι you do you queen!

Διάβασε ακόμα: Follow the sun ή αλλιώς πως θα φορέσεις bronzer όσο είσαι ακόμα λευκή

 

 




Πηγή