Για να μπήκες σε αυτό εδώ το άρθρο σημαίνει ότι κάποια στιγμή σε έχουν πονέσει τα μαλλιά σου και δεν είχε να κάνει με κάποια αλογοουρά. Όχι, σήμερα δεν θα μιλήσουμε για τον –αναμενόμενο- πόνο που προκύπτει όταν έχουμε πιασμένα τα μαλλιά μας σε πολύ σφιχτή αλογοουρά. Δεν θέλει ιδιαίτερη εξήγηση η συγκεκριμένη περίπτωση! Θα μιλήσουμε για τον πόνο που μπορεί να νιώθεις όταν κουνάς τα μαλλιά σου… Όχι, δεν έχεις τρελαθεί αλλά δεν έχεις και κάτι σοβαρό!
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας όμως πως τα ίδια τα μαλλιά, οι τρίχες δηλαδή, δεν πονούν. Η τρίχα είναι «νεκρή». Δεν έχει νευρικές απολήξεις, είναι φτιαγμένη από κερατίνη. Γι’ αυτό δεν πεθαίνεις κάθε φορά που πας για κούρεμα! Το δέρμα του κεφαλιού ωστόσο έχει άπειρες νευρικές απολήξεις και είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος. Γι᾽αυτό σου αρέσει να σου χαϊδεύουν τα μαλλιά ή να σου κάνουν μασάζ κεφαλής.
Ενώ λοιπόν η κάθε μία τρίχα δεν μπορεί να νιώσει τίποτα στο μήκος της, ο θύλακάς της περιβάλλεται από δεκάδες νεύρα και νιώθει ΠΟΛΥ! Καταλαβαίνεις λοιπόν πως το θέμα είναι το δέρμα στο κεφάλι σου και όχι η ίδια η τρίχα. Τι συμβαίνει όμως; Γιατί πονάει ακόμα και όταν δεν έχεις πιάσει αλογοουρά; Μήπως έχεις μέρες να λουστείς… ΜΗΠΩΣ;
Το κεφάλι μας έχει ένα δικό του «μικροκλίμα». Είναι πιο θερμό, πιο… «σκιερό» και ελαφρώς πιο υγρό από το υπόλοιπο σώμα μας. Τα μαλλιά δημιουργούν σκιά, θερμότητα και αιχμαλωτίζουν υγρασία γι᾽αυτό συμβαίνουν όλα αυτά. Σα να μην ήταν όμως αρκετά, το ίδιο το δέρμα μας στο κεφάλι (όπως και παντού στο σώμα) παράγει σμήγμα, ιδρώνει και αποτελείται από δεκάδες μικροοργανισμούς (μικροβίωμα) που το προστατεύουν. Βάλε σε αυτό το κοκτέιλ και τους εξωτερικούς παράγοντες όπως η σκόνη, η γύρη αυτή την εποχή και τα προϊόντα styling και δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις πως εκεί πάνω μαζεύεται ΠΟΛΥ ΥΛΙΚΟ!
Όταν λοιπόν αποφεύγεις το λούσιμο για να «αφήσεις τα φυσικά έλαια του κεφαλιού σου να κάνουν καλό στα μαλλιά σου» (γελάω) επιτρέπεις τη συσσώρευσή τους μαζί με άλλα υλικά στον θύλακα, επιτρέπεις την υπερβολική ανάπτυξη των μυκητων που ζουν έτσι κι αλλιώς στο δέρμα σου και κάπως η κατάσταση έρχεται και «μπουκώνει» το θύλακα! Αυτό το υλικό κάνει τα μαλλιά σου να πονούν.
Καθώς το σμήγμα, οι ρύποι, οι μύκητες συσσωρεύονται γύρω από τον θύλακα, τα χιλιάδες νεύρα που υπάρχουν εκεί γίνονται πολύ ευαίσθητα. Με κάθε κίνηση λοιπόν των μαλλιών σου, αυτά τα νεύρα ερεθίζονται και… «αντιδρούν» γι᾽αυτό πονάς! Βέβαια, μπορεί να υπάρχει άλλος λόγος για αυτό τον πόνο και μπορεί να αφορά κάποια ευαισθησία, κάποια δερματική πάθηση ή κάτι άλλο που μόνο ο γιατρός σου μπορεί να προσδιορίσει.
Για αρχή όμως ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΛΟΥΖΕΣΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ! Ναι, με κεφαλαία και ναι, φωνάζω. Αν με το συχνότερο λούσιμο ο πόνος εξακολουθεί να υπάρχει και δημιουργηθεί κνησμός ή αίσθηση καψίματος τότε πρέπει να πας στον δερματολόγο. Όχι μην ανησυχείς, οι περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις λύνονται με ειδικά σαμπουάν τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείς συχνά. ΛΟΥΣΟΥ ΛΟΙΠΟΝ και άσε κάτω το ξηρό σαμπουάν γιατί θα κάνω χαμό!
Διάβασε ακόμα: Τα 5 concealer που μας έσωσαν στην καραντίνα και που θα «λιώσουμε» και μετά
Πηγή