Όσο μεγαλώνουμε αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε και να συμφιλιωνόμαστε με το γεγονός ότι οι ρυτίδες θα εμφανιστούν κάποια στιγμή στο πρόσωπό μας. Είναι αναπόφευκτο. Βέβαια, σε άλλες γυναίκες εμφανίζονται νωρίτερα, σε άλλες αργότερα. Αυτό έχει να κάνει τόσο με την skincare routine όσο και με το DNA μας.
Αυτή είναι η μία και πιο κοινή περίπτωση εμφάνισης ρυτίδων. Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα που προκαλεί αυτές τις λεπτές γραμμές στην επιδερμίδα μας: το στρες. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι ακριβώς είναι αυτές οι ρυτίδες, πώς θα τις προλάβουμε και ποια η διαφορά τους με τις γνωστές σε όλους ρυτίδες που επιφέρει το γήρας.
Τι είναι οι ρυτίδες άγχους;
Το λέει και το όνομά τους. Το άγχος οφείλεται για αυτές τις ρυτίδες και είναι αποτέλεσμα πολλών συνιστωσών. Η έλλειψη ύπνου, η αποφυγή της σωματικής άσκησης, αλλά και η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση αυτών των ρυτίδων ανεξαρτήτως ηλικίας. Συνήθως, οι ρυτίδες άγχους είναι αποτέλεσμα ψυχολογικού στρες, αλλά και άλλων περιβαλλοντικών στρεσογόνων καταστάσεων (τοξίνες, ρύποι, έκθεση στον ήλιο). Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ρυτίδες άγχους εμφανίζονται στην περιοχή του μετώπου και ανάμεσα στα φρύδια.
Γιατί εμφανίζουμε ρυτίδες άγχους;
Το άγχος μπορεί να προέρχεται από την εργασία, τις σχέσεις, τα οικονομικά, ακόμη και από το φυσικό περιβάλλον. Αλλά αυτό που οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων είναι τα τελομερή. Τα τελομερή είναι το κάλυμμα στο τέλος κάθε κλώνου DNA που προστατεύουν τα χρωμοσώματά μας. Όταν τα τελομερή μικραίνουν σε κάποιο σημείο, δεν μπορούν πλέον να αναπαραχθούν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σημάδια γήρανσης. Να σημειωθεί ότι τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη ή άγχος μπορεί να έχουν μικρότερα τελομερή σε σύγκριση με άτομα που δεν αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα. Μάλιστα, έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες που δείχνουν ότι τα μικρότερα τελομερή σε άτομα με χρόνιο ψυχολογικό στρες κάνουν πιο εύκολη την εμφάνιση ρυτίδων.
Ρυτίδες άγχους VS ρυτίδες γήρατος
Οι ρυτίδες γήρατος συμβαίνουν λόγω της μείωσης του κολλαγόνου και ελαστίνης στην επιδερμίδα. Η μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου ξεκινά στην ηλικία των 20. Και παρόλο που δεν μπορούμε να σταματήσουμε εντελώς το γήρας, μπορούμε να το επιβραδύνουμε κάνοντας προσαρμογές στον τρόπο ζωής, (φορώντας αντηλιακό, ακολουθώντας μια beauty routine κλπ.). Ωστόσο, οι ρυτίδες του στρες σχηματίζονται λόγω της μείωσης των τελομερών σε άτομα που βιώνουν μακροχρόνιο ψυχολογικό στρες. Αυτό σημαίνει ότι κι αν είσαι σε ηλικία 30 ετών και άνω και υποφέρεις από χρόνιο ψυχολογικό στρες, μπορεί να δεις την εμφάνιση τόσο των ρυτίδων που σχετίζονται με την ηλικία όσο και του άγχους ταυτόχρονα.
Πώς θα προλάβεις… την κατάσταση και θα μειώσεις το άγχος; Ανακάλυψε όλα τα tips στην παρακάτω gallery.
Διάβασε ακόμα: 14 hair trends που θα λατρέψεις το ερχόμενο φθινόπωρο
Πηγή