Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025
Οι 6 άγνωστες αιτίες που προκαλούν… μελανιές

Οι 6 άγνωστες αιτίες που προκαλούν… μελανιές

Δε θυμάστε να χτυπήσατε πουθενά, όμως παρατηρείτε μελανιές να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος, άνευ λόγου και αιτίας.

Τι μπορεί να φταίει;

Ορισμένα άτομα εμφανίζουν πολύ πιο εύκολα μελανιές και είναι αρκετές οι πιθανές αιτίες πίσω από το φαινόμενο. Άλλες είναι εντελώς ακίνδυνες και άλλες επιβάλλουν την επίσκεψη στο γιατρό.

1. Προχωρημένη ηλικία
Όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα μας χάνει σταδιακά τις στρώσεις λίπους που το προστατεύουν, ενώ παράλληλα μειώνεται η παραγωγή του κολλαγόνου που το αποτελεί. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και ευαίσθητο στους μώλωπες.

2. Έκθεση στον ήλιο
Οι ακτίνες του ήλιου, ειδικά αν έχουν οδηγήσει στον παρελθόν σε έγκαυμα, κάνουν το δέρμα πιο λεπτό. Αν και η απώλεια κολλαγόνου είναι φυσιολογική με την πάροδο των ετών, η υπεριώδης ακτινοβολία επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

3. Απόχρωση του δέρματος
Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες είναι εξ ορισμού πιο ευαίσθητες στις μελανιές, ακόμη και με το παραμικρό χτύπημα.

4. Αγγειίτιδα
Πρόκειται για ένα σύνολο παθήσεων που οδηγούν στην εκδήλωση φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία. Όταν τα αγγεία παρουσιάζουν ρήξη, εμφανίζονται χαρακτηριστικοί κοκκινωποί μώλωπες. Παραμένει άγνωστο τι ακριβώς προκαλεί την αγγειίτιδα. Ίσως πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα ή να οφείλεται σε χρόνια νόσο. Άλλα συνοδά συμπτώματα της αγγειίτιδας είναι η δύσπνοια, ο βήχας, το μούδιασμα και η αδυναμία στην παλάμη ή το πέλμα.

5. Έλλειψη βιταμίνης C
Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών και την παραγωγή του κολλαγόνου. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης είναι χαμηλά, τα αιμοφόρα αγγεία είναι εκτεθειμένα κι έτσι είναι πιο πιθανό να σπάσουν. Η έλλειψη εκδηλώνεται συχνά με την έντονη κόπωση, την αιμορραγία των ούλων, το οίδημα στις αρθρώσεις, την αιμορραγία της μύτης και την ξηρότητα των μαλλιών και της επιδερμίδας.

6. Πορφυρική δερμάτωση
Πρόκειται για αγγειακή πάθηση. Εκδηλώνεται όταν το αίμα διαρρέει από τα μικρά τριχοειδή αγγεία, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μικροσκοπικοί μώλωπες πορτοκαλί και μωβ χρώματος.

 

Πηγή: onmed.gr