Το να βλέπουμε τα όμορφα και πλούσια μαλλιά μας να μας… εγκαταλείπουν είναι σίγουρα στενάχωρο και ανησυχητικό.
Πότε θεωρείται φυσιολογική η απώλεια και πότε πρέπει να απευθυνθούμε στον ειδικό;
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας λίγα λόγια για τον κύκλο ζωής της τρίχας. Κατά μέσο όρο, έχουμε στο κεφάλι μας 100.000-150.000 θύλακες. Μερικοί από αυτούς τους θύλακες είναι «προγραμματισμένοι» να παράγουν πιο χοντρές τρίχες, με διάμετρο τουλάχιστον έξι χιλιοστά. Άλλοι πάλι παράγουν πιο κοντές και λεπτές τρίχες, με διάμετρο μικρότερη από τρία εκατοστά.
Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, η τρίχα περνά από τρία διακριτά στάδια: ανάπτυξη, μετασχηματισμός και ανάπαυση. Το στάδιο ανάπτυξης μπορεί να διαρκέσει έως και έξι χρόνια. Περίπου το 90% των θυλάκων βρίσκονται σε αυτό το στάδιο μια δεδομένη στιγμή.
Η περίοδος του μετασχηματισμού, όταν ο θύλακας αρχίζει να συρρικνώνεται, διαρκεί μόνο μερικές εβδομάδες και ακολουθείται από την περίοδο της ανάπαυσης, κατά την οποία τα μαλλιά πέφτουν και στη θέση τους φυτρώνει νέα τρίχα. Η περίοδος της ανάπαυσης διαρκεί μερικούς μήνες.
Μερικές αθώες αιτίες της απώλειας των μαλλιών είναι οι εξής:
– Αλλαγές στη διατροφή (μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, διατροφή με λίγες πρωτεΐνες ή λίγο σίδηρο)
– Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση (η αναισθησία και το τραύμα επηρεάζουν την ανάπτυξη της τρίχας) ή ασθένεια (π.χ. πνευμονία)
– Αυξημένο στρες
Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν την αδυναμία των μαλλιών και στην περίπτωση αυτή η απώλεια είναι παροδική.
Εάν δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς η αδυναμία μπορεί να οφείλεται, για παράδειγμα, σε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή στην ανδρογενετική αλωπεκία.
Πηγή: onmed.gr