Το κραγιόν είναι το προϊόν ομορφιάς με την πιο πλούσια αλλά και αμφιλεγόμενη ιστορία! Από τη μία, θεωρούνταν ένδειξη αριστοκρατικής καταγωγής και πλούτου. Από την άλλη, ταυτιζόταν με τη μαύρη μαγεία και τις γυναίκες χαλαρών ηθών.
Το κραγιόν και η σημασία του έχει περάσει πολλά αλλά ποτέ δεν εξαφανίστηκε. Υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Πόσα ξέρεις όμως για αυτό το προϊόν;
Νέα Υόρκη, 15 Ιουνίου 1957: Ένας γιγαντιαίος μεγεθυντικός φακός χρησιμοποιείται για την επίδειξη makeup tricks κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης μόδας και ομορφιάς στο Bryant Park. Πίσω από τον μεγεθυντικό φακό, η Helena Rubinstein δείχνει την εφαρμογή ενός νέου κραγιόν που ονομάζεται «Lightworks». Πηγή: AP
Η χρήση του κραγιόν σημαίνει πολλά πράγματα, δεν αφορά μόνο την ομορφιά. Έχει υπάρξει μέσο επανάστασης αλλά και σύμβολο δύναμης, έχει δημιουργήσει μυστικές λέσχες (θα στα πω παρακάτω) και έχει συσκευαστεί σαν πραγματικό όπλο.
Αν δεν έχεις βρει το καλοκαιρινό σου, nude κραγιόν, δες εδώ
Οι πωλήσεις του, έχουν λειτουργήσει σαν βαρόμετρο για την οικονομία και τη διάθεση των λαών. Το κραγιόν βλέπεις, είναι κάτι παραπάνω από ένα καλλυντικό, είναι ένα σύμβολο θηλυκότητας, μία τελετουργία, ένα μέσο έκφρασης.
16 Σεπτεμβρίου 1982: Ένα τεράστιο κραγιόν βρίσκεται στην εισόδο της Παλιάς Όπερας της Φρανκφούρτης. Έργο του Σουηδού καλλιτέχνη Class Oldenburg, έχει ύψος περίπου 6 μέτρα και υψώνεται επιβλητικά στον ορίζοντα της Φρανκφούρτης. Πηγή: AP
Σήμερα λοιπόν, 29 Ιουλίου, με αφορμή την National Lipstick Day αποφάσισα να σου κάνω μερικά beauty μαθήματα για το κραγιόν!
Με ένα scroll στην παρακάτω gallery, θα μάθεις 21 ιστορικές πληροφορίες για τα κραγιόν που –πάω στοίχημα- ότι δεν ήξερες.
Ετοιμάσου να εκπλαγείς, να διασκεδάσεις, να θυμώσεις και να νιώσεις πολλά πράγματα. Έτσι είναι το κραγιόν άλλωστε, σε κάνει να νιώθεις.
Εδώ μπορείς να δεις τις τάσεις στο κραγιόν αυτό το καλοκαίρι
#1 5.000 π.Χ
Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το κραγιόν ήταν οι Σουμέριοι γύρω στο 5.000πχ. και ναι, τα κοχύλια στη φωτογραφία περιέχουν κραγιόν από εκείνη την εποχή.
#2 So scandalous
Στην αρχαία Ελλάδα, το κραγιόν θεωρούνταν σκανδαλώδες και μπορούσαν να το φορούν μόνο οι εταίρες. Και ναι, ξανά, το αντικείμενο που βλέπεις περιέχει κραγιόν και βρέθηκε σε αρχαίο ελληνικό τάφο.
#3 To υποχρεωτικό κραγιόν
Τόσο μεγάλο πρόβλημα είχαν οι αρχαίοι Έλληνες με το κραγιόν που πέρασαν νόμο ο οποίος υποχρέωνε τις εταίρες να φορούν κραγιόν καθώς, αν τις έπιαναν χωρίς χρώμα στα χείλη θα συλλαμβάνονταν με την κατηγορία ότι προσποιούνται τις κυρίες.
#4 Όχι και τόσο λαχταριστά συστατικά…
Το κραγιόν στην αρχαία Ελλάδα φτιαχνόταν από… ιδρώτα αρνιού, ανθρώπινο σάλιο και περιττώματα κροκόδειλου. Ναι, αν αυτό σου έκανε εντύπωση, είχαμε κροκόδειλους τότε.
#5 Unisex!
Κατά τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, γυναίκες ΚΑΙ άνδρες φορούσαν κραγιόν καθώς συμβόλιζε το status και όχι το φύλο του κάθε ενός.
#6 Killer lips
Τα Ρωμαϊκά κραγιόν φτιάχνονταν από ώχρα, ορυκτά σιδήρου και μία άλγη με το όνομα focus που περιέχει απίθανες ποσότητες ψευδάργυρου. Μπορεί να ήταν λιγότερο αηδιαστικά από τα Ελληνικά αλλά μπορούσαν και να σε σκοτώσουν…
#7 Οι σοφοί πτωχοί
Ο ι φτωχότεροι Ρωμαίοι ωστόσο, έβαφαν τα χείλη τους με κόκκινο κρασί. Το χρώμα δεν κρατούσε πολύ αλλά η ζωή τους κρατούσε, σε αντίθεση με εκείνη των πλουσίων.
#8 The power of Christ compels you!
Στην Αγγλία κατά το Μεσαίωνα, οι γυναίκες που φορούσαν κραγιόν θεωρούνταν πως είναι ο Σατανάς προσωποποιημένος. Βλέπεις, εκείνη την εποχή πίστευαν επίσης ότι το να αλλάζεις το πρόσωπο που σου έδωσε ο Θεός ήταν βλασφημία.
#9 Άλλο επίπεδο πολυτέλειας
Στη Μεσοποταμία χρησιμοποιούσαν θρυμματισμένους πολύτιμούς λίθους (βλ. Ρουμπίνι) για να κάνουν τα κραγιόν τους extra glam…
#10 «Μαγικοί» καρποί
Στη νότια Ασία από την άλλη, μασούσαν καρπούς betel (αυτούς στη φωτογραφία) που, δημιουργούν ένα κόκκινο ζουμί όταν τους δαγκώσεις. Βέβαια είναι σούπερ τοξικοί οπότε μην χαμογελάς…
#11 Το πρώτο μολύβι χειλιών
Η πρώτη Βασίλισσα Ελισάβετ, λέγεται πως δημιούργησε το πρώτο μολύβι χειλιών αναμειγνύοντας πηλό και μπογιά και φτιάχνοντας ένα τύπου κραγιόν.
#12 Το κραγιόν σαν νόμισμα
Τόσο δημοφιλές έγινε το κραγιόν κατά τη βασιλεία της που για μία περίοδο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν νόμισμα.
#13 Κανένα ντεμακιγιάζ
Μάλιστα, εκείνη την εποχή πίστευαν πως το κραγιόν έχει αναζωογονητικές και ζωοδόχες ιδιότητες γι᾽αυτό η Ελισάβετ το φορούσε και στο νεκροκρέβατό της. Λέγεται πως είχε πολλά εκατοστά κραγιόν στα χείλη της όταν πέθανε.
#14 Όλες μάγισσες!
Τόσο μαγικό θεωρούνταν το κραγιόν γενικά που, το 1500 πέρασε ένας ακόμη νόμος που έλεγε πως, όποια γυναίκα φορέσει κραγιόν για να σαγηνεύσει έναν άνδρα, είναι μάγισσα και πρέπει να πεθάνει.
#15 Το πρώτο εμπορικό κραγιόν
Ο οίκος Guerlain έφτιαξε το πρώτο εμπορικό κραγιόν το 1828 και κυκλοφορούσε με τη μορφή πομάδας. Ναι, είναι αυτό στη φωτογραφία.
#16 Αγώνας για την πρωτιά
Το πρώτο μεταλλικό κραγιόν από την άλλη πατενταρίστηκε το 1915 από την εταιρία Scovill sτην Αμερική που έφτιαχνε σφαίρες αλλά και πάλι, το πρώτο μεταλλικό κραγιόν είχε ήδη κυκλοφορήσει από τον οίκο Guerlain καιρό πριν.
#17 σκαθάρια τότε και τώρα
Στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν πολτοποιημένα σκαθάρια για να βάψουν τα χείλη τους κόκκινα. Τα σκαθάρια αυτά λέγονται coccus cacti και χρησιμοποιούνται και στο φαγητό ακόμα και σήμερα!
#18 Ό, τι μπορούσαν!
Το 1700 οι γυναίκες στην Αμερική κυκλοφορούσαν με λεμόνια στις τσέπες ώστε να τα πιπιλούν συνεχώς και να κοκκινίζουν έτσι τα χείλη τους.
#19 Λέσχες κραγιόν!
Κατά τη Βικτωριανή εποχή στην Αγγλία, η συντηρητική βασίλισσα ανακήρυξε το κραγιόν πρόστυχο και έτσι δημιουργήθηκαν παράνομες λέσχες κραγιόν. Ναι, γυναίκες μαζεύονταν σε κελάρια και φορούσαν κραγιόν!
#20 Wonder woman
To πρώτο μακράς διάρκειας κραγιόν το δημιούργησε γυναίκα, η Hazel Bishop και εξαιτίας ενός… άνδρα που έκλεψε την ιδέα της, παραλίγο να χαθεί το όνομά της από την ιστορία.
#21 Το «Εφέ του Κραγιόν»
Eίναι η θεωρία ότι, σε περιόδους ύφεσης οι πωλήσεις του κραγιόν εκτοξεύονται γιατί οι καταναλώτριες θα αγοράσουν περισσότερα οικονομικά αντικείμενα όπως το κραγιόν παρά ακριβότερα. Βέβαια… ο κορονοϊός ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα και σε αυτό αλλά μόνο για λίγο! Αμέσως μόλις εμφανίστηκε το εμβόλιο και αποκτήσαμε ελευθερίες, το κραγιόν έγινε και πάλι νούμερο ένα!
Happy Νational Lipstick Day! 10 iconic κραγιόν που πρέπει να δοκιμάσεις και μία ιστορία του κραγιόν
Πηγή