Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025
Αναπνοή από το στόμα: Πώς επηρεάζει τα δόντια

Αναπνοή από το στόμα: Πώς επηρεάζει τα δόντια

Εάν ξυπνάτε και νιώθετε το στόμα σας υπερβολικά στεγνό, τότε πιθανότατα αναπνέατε από το στόμα και όχι από τη μύτη κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Μπορεί το πρόβλημα να μοιάζει ασήμαντο και να συνηθίζετε να το αντιμετωπίζετε με ένα ποτήρι νερό, όμως μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση δείχνει Journal of Oral Rehabilitation ότι μπορεί να ανοίξει το δρόμο για εκτενείς φθορές στα δόντια.

Η αναπνοή από το στόμα συνδέεται με αναπνευστικές και άλλες ενοχλήσεις, καθώς ο εισπνεόμενος αέρας δεν φιλτράρεται, όπως στην περίπτωση της αναπνοής από τη μύτη, ώστε να απομακρυνθούν περιβαλλοντικοί ρύποι, βακτήρια και ιοί που υπάρχουν στον αέρα. Ωστόσο, η αναπνοή είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία και ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι αδύνατο να ελέγξει κάποιος αν αναπνέει από τη μύτη ή από το στόμα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, όσοι αναπνέουν από το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στο μέλλον προβλήματα στα δόντια.

Οι ερευνητές μελέτησαν 10 υγιή άτομα, μετρώντας επί τέσσερις ημέρες το pH του σάλιου τους με τη βοήθεια ειδικού στοματικού εξαρτήματος (σαν μασελάκι). Κατά τη διάρκεια του πειράματος, ζητήθηκε από τους μισούς συμμετέχοντες να φορούν κλιπ στη μύτη τους ώστε να αναγκάζονται να αναπνέουν από το στόμα. Οι συμμετέχοντες αυτοί, σε αντίθεση με όσους ανέπνεαν κανονικά από τη μύτη, παρουσίαζαν ιδιαίτερα όξινο pH στη στοματική τους κοιλότητα (κατά μέσο όρο 6,6).

Παρατηρήθηκε σταδιακή μείωση στα επίπεδα του pH σε όλους τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του ύπνου, ωστόσο η μείωση ήταν μεγαλύτερη σε ένταση αλλά και σε διάρκεια στους συμμετέχοντες που φορούσαν το κλιπ. Το pH κατά τη διάρκεια του ύπνου έφτασε ακόμη και το 3,6 –τα δόντια αρχίζουν να χάνουν πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία όταν το pH πέφτει κάτω από 5,5, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Το σάλιο δημιουργεί μια προστατευτική επίστρωση στα δόντια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος φθοράς, όταν όμως υπάρχει σημαντική απώλεια μετάλλων, οι «άμυνες» των δοντιών υποχωρούν. Η εξάτμιση του σάλιου συνεπάγεται ότι αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα βακτήρια που παράγουν οξέα, φθείροντας λίγο-λίγο το δόντι και ερεθίζοντας τους μαλακούς ιστούς της στοματικής κοιλότητας.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr