Γιατί αυτά πάνε… πακέτο
Όταν ο οργανισμός μας είναι γεμάτος τοξίνες, αυτό αντανακλάται και στην εμφάνισή μας.
Ποια είναι τα συμπτώματα που θα δείτε;
* Η όψη μας είναι χλομή και άτονη.
* Η επιδερμίδα είναι τραχιά και θαμπή.
* Εμφανίζονται σπυράκια.
* Οι λειτουργίες του δέρματος «τρελαίνονται»: πότε είναι λιπαρό και πότε ξηρό.
* Τα μαλλιά δεν στρώνουν με τίποτα.
* Το τριχωτό της κεφαλής είναι ευερέθιστο.
* Τα νύχια ξεφλουδίζουν ή σπάνε.
Πρόσωπο: Δις ημερησίως
Ο καθαρισμός του προσώπου πρέπει απαραιτήτως να γίνεται 2 φορές την ημέρα. Διώχνει τις επιφανειακές τοξίνες, τους ρύπους, οξυγονώνει τα κύτταρα και επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Τι προσέχουμε: Το καθαριστικό που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να σέβεται το pΗ της επιδερμίδας και να περιέχει τα κατάλληλα δραστικά και αποτοξινωτικά συστατικά (π.χ. λεμόνι, ανανά, Ginkgo biloba κ.ά.).
Bιταμίνη C: Δεν παραλείπουμε τη δόση μας
Μετά τον καθαρισμό και πριν από την κρέμα, απλώνουμε στο πρόσωπο βιταμίνη C, που επανορθώνει τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης και βοηθάει στη θεαματική αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου (το οποίο καταστρέφει ο ήλιος). Προτιμάμε ένα serum, προκειμένου να διεισδύσει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και να ενεργήσει πιο αποτελεσματικά.
Όχι άλλες σακούλες!
Οι μαύροι κύκλοι και τα πρηξίματα κάτω από τα μάτια είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο οργανισμός μας είναι τοξινωμένος και ότι η λέμφος δεν κυκλοφορεί σωστά. Κάθε πρωί, μετά τον καθαρισμό, εφαρμόζουμε μια δροσερή κρέμα-τζελ με βιοφλαβονοειδή και έλαιο αργκάν, που καταπολεμά τους μαύρους κύκλους, τις σακούλες και ενεργοποιεί άμεσα τη μικροκυκλοφορία.
Tip: Για στιγμιαία ανακούφιση του στρεσαρισμένου δέρματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, ψεκάζουμε το πρόσωπό μας με ένα αντιοξειδωτικό σπρέι που έχουμε πάντα στην τσάντα μας.
Ατμόλουτρο
Γεμίζουμε τον νιπτήρα με ζεστό νερό, προσθέτουμε 20 σταγόνες λάδι λεβάντας και βουτάμε μέσα μια πετσέτα. Την απλώνουμε σε καθαρό πρόσωπο, για λίγα λεπτά, και έπειτα κάνουμε μασάζ με κυκλικές κινήσεις ή τσιμπήματα. Τέλος, ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό το πρόσωπο, ώστε να τονωθεί η κυκλοφορία του αίματος και να κλείσουν οι πόροι.
Προστασία και το φθινόπωρο
Στις μεσογειακές χώρες, ο ήλιος εξακολουθεί να είναι δυνατός και το φθινόπωρο. Γι’ αυτό, συνεχίζουμε να φοράμε αντιηλιακό προσώπου με φίλτρα κατά της υπεριώδους αλλά και της υπέρυθρης ακτινοβολίας, που βοηθά στην πρόληψη της υποχώρησης του κολλαγόνου.
Στοπ στην κακή κυκλοφορία
Μετά τις διακοπές, η αφυδάτωση και η κακή κυκλοφορία του νερού στην επιδερμίδα ευθύνονται για τη θαμπή όψη και τις λεπτές γραμμές (παρόλο που το μαύρισμα τα καμουφλάρει). Για άμεση λάμψη και ζωντάνια στο πρόσωπο, τροφοδοτούμε την επιδερμίδα με σάκχαρα (υαλουρονικό οξύ) σε συνδυασμό με ιαματικό νερό, το οποίο διευκολύνει τη μεταφορά νερού μεταξύ των κυττάρων.
Black Out
O ύπνος είναι πολύ βασικός για να βοηθήσει το δέρμα και το σώμα να συνέλθει από τους καλοκαιρινούς ρυθμούς. Αν όμως ο Μορφέας δεν μας κάνει τη χάρη, φοράμε μια απαλή μάσκα ύπνου, που μπλοκάρει το φως.
Τip: Η σωστή διατροφή, η άσκηση, η καθημερινή περιποίηση του δέρματος, καθώς και η πρόσληψη κολλαγόνου σε συνδυασμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως το πυρίτιο και το μαγνήσιο, βοηθούν στον ταχύτερο καθαρισμό του οργανισμού από τις τοξίνες.
Στον δερματολόγο
Πολύ ωφέλιμη για την αναζωογόνηση του δέρματος είναι και η δερμοαπόξεση. Με ένα ειδικό μηχάνημα, ο ειδικός εκτοξεύει χιλιάδες μικροκρυστάλλους στην επιδερμίδα (πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, χέρια και όπου αλλού στο σώμα μας θέλουμε αναζωογόνηση και βελτίωση της υφής του), οι οποίοι διώχνουν τα νεκρά κύτταρα από τις βαθύτερες στιβάδες της, αφαιρώντας τα μαύρα στίγματα και εξαλείφοντας τους ανοιχτούς πόρους. Μετά τους μικροκρυστάλλους, ακολουθεί λεμφικό μασάζ, που οδηγεί σε μείωση του πρηξίματος γύρω από τα μάτια και στη σύσφιγξη των μυών του προσώπου. Τρίτο βήμα της θεραπείας είναι η διέγερση των ινοβλαστών προκειμένου να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο.
Αποτελέσματα:
* Απολέπιση και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας.
* Λείανση και βελτίωση της υφής του δέρματος.
* Λάμψη και μείωση των πανάδων.
* Αφαίρεση των μαύρων στιγμάτων, λείανση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών.
* Μείωση των ουλών ακμής.
* Ανάπλαση και σύσφιγξη.
* Καλύτερη ροή της λέμφου και μείωση των οιδημάτων.
Τip: Το φθινόπωρο κάνουμε 2 φορές την εβδομάδα απολέπιση προσώπου για να διώξουμε τα νεκρά κύτταρα και να ξεμπλοκάρουν οι πόροι, οι οποίοι φράζουν εξαιτίας των αντιηλιακών. Έτσι, τα συστατικά οποιασδήποτε κρέμας χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια θα διεισδύσουν βαθύτερα στην επιδερμίδα και θα κάνουν την όψη μας πιο φωτεινή.
DIY Μάσκα αποτοξίνωσης
Αποχαιρετάμε τα μαύρα στίγματα και τα νεκρά κύτταρα και επαναφέρουμε τη λάμψη στο πρόσωπό μας με δραστικά απολεπιστικά συστατικά που έχει κάθε κουζίνα:
Υλικά: 1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη, 1 κουταλιά μαγειρική σόδα, 2 κουταλιές νερό, 1 ακτινίδιο (πολτοποιημένο).
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τη μαύρη ζάχαρη με το νερό μέχρι να διαλυθεί και στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας καλά ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Έπειτα απλώνουμε το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο και λαιμό με κυκλικές κινήσεις. Αφήνουμε τη μάσκα να δράσει για 15΄ και ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό.
(Από το βιβλίο της Μαρίας-Μαρίνας Σεραφειμίδου «Μαγειρεύω Καλλυντικά»)
Σώμα: Σάουνα ή χαμάμ
Αυτές οι δύο μέθοδοι συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών από το δέρμα, μέσω του ιδρώτα, επιτρέποντας την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και γεμίζοντας τα κύτταρα με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Αν είμαστε υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορούμε να κάνουμε σάουνα ή χαμάμ όσο συχνά θέλουμε, ξεκινώντας με 10-15΄ και αυξάνοντας σταδιακά την παραμονή μας ως 1 ώρα. Το ιδανικό είναι να πίνουμε αρκετό νερό πριν μπούμε στον χώρο, αλλά και αφού βγούμε από αυτόν, και στο τέλος να κάνουμε ένα δροσερό ντους.
Χαμάμ στο σπίτι
Υλικά: Άλατα μπάνιου, 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα, μερικές σταγόνες από κάποιο αποτοξινωτικό αιθέριο έλαιο, φύλλα από αποτοξινωτικά βότανα.
Διαδικασία: Γεμίζουμε την μπανιέρα με ζεστό νερό και προσθέτουμε τα υλικά. Περιμένουμε 15΄ μέχρι να διαλυθούν και μπαίνουμε. Χαλαρώνουμε και παραμένουμε στο νερό μέχρι να νιώσουμε ότι ιδρώνουμε στο πρόσωπο. Αν στο μεταξύ το νερό κρυώσει, ρίχνουμε και άλλο ζεστό. Στη συνέχεια, ξεπλενόμαστε με άφθονο χλιαρό νερό και βγαίνουμε με προσοχή από την μπανιέρα.
Τip: Η ζεστή θερμοκρασία διαστέλλει τους πόρους, οι οποίοι απορροφούν όλα τα μέταλλα και τις θρεπτικές ουσίες που είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας και βρίσκονται μέσα στο νερό.
Αλατοθεραπεία
Το πολύ αλάτι στη διατροφή βλάπτει, όταν όμως το χρησιμοποιούμε στο σώμα, κάνει θαύματα. Εκτός από την ευεργετική του δράση σε διάφορες παθήσεις, αποτοξινώνει τον οργανισμό και εξισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα. «Το σελήνιο, για παράδειγμα, έχει δράση όμοια με της βιταμίνης Ε, δηλαδή είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Το βρόμιο μαλακώνει το δέρμα, ο χαλκός βοηθάει στον μεταβολισμό των κυττάρων και, φυσικά, το ιώδιο συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς», εξηγεί ο κ. Ιωσήφ Αποστολίδης, ιδιοκτήτης μαγαζιού που… εξειδικεύεται στο αλάτι.
Τip: Γεμίζουμε την μπανιέρα ζεστό νερό και ρίχνουμε 2-3 χούφτες ορυκτό αλάτι, που μπορούμε να βρούμε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Αφού διαλυθεί το αλάτι, μπαίνουμε στην μπανιέρα και χαλαρώνουμε για 30-40΄. Έπειτα, ξεπλενόμαστε με χλιαρό νερό και σκουπιζόμαστε ταμποναριστά.
Λεμφικό μασάζ
Πρόκειται για ειδικές τεχνικές μάλαξης με ανοδικές κινήσεις προκειμένου να κυκλοφορήσει καλύτερα η λέμφος, να οξυγονωθούν τα κύτταρα και έτσι να επιτευχθεί η άμεση απομάκρυνση των τοξινών που λιμνάζουν στον οργανισμό και προκαλούν το πρήξιμο και την κυτταρίτιδα. Το μασάζ γίνεται σε όλο το σώμα -κυρίως όμως στα χέρια, σε ολόκληρο το μήκος των ποδιών, στην κοιλιά και τους γλουτούς, αλλά και στο πρόσωπο και τον λαιμό-, με έμφαση σε σημεία που παρουσιάζουν κυτταρίτιδα, πρηξίματα και τοπικό πάχος.
Μόνες μας: Τσιμπάμε το δέρμα με τον δείκτη και τον αντίχειρα, ασκώντας μέτρια πίεση, και ξεκινάμε από τους αστραγάλους και προς τα πάνω, ενώ στο πάνω μέρος του σώματος ξεκινάμε από τον λαιμό με καθοδική φορά προς τις μασχάλες και την κοιλιά.
Τip: Πριν, αλλά και μετά το μασάζ, πίνουμε 2 ποτήρια νερό με 1 φέτα λεμόνι και δυόσμο, για να βοηθήσουμε τις τοξίνες να αποβληθούν μέσω των νεφρών.
Βοdy scrub με ανανά
Διώχνει τα νεκρά κύτταρα και θρέφει το δέρμα
Υλικά: 1 φλιτζάνι τσαγιού μαύρη ζάχαρη, 1/4 φλιτζάνι λάδι καρύδας, 1/2 κουταλάκι βιταμίνη Ε (υπάρχει σε αμπούλες στα φαρμακεία), 3 φέτες φρέσκο ανανά (πολτοποιημένο).
Εκτέλεση: Αναμειγνύουμε τα υλικά και βάζουμε το μείγμα σε ένα βαζάκι. Μετά το ντους, σκουπιζόμαστε ελαφρά και εφαρμόζουμε το μείγμα με τα χέρια. Προαιρετικά, κάνουμε μασάζ για μερικά λεπτά με μια βούρτσα σώματος. Με κυκλικές κινήσεις (με κατεύθυνση προς την καρδιά), τρίβουμε το σώμα, ξεκινώντας από τις πατούσες και ανεβαίνοντας προς τα πάνω. Έτσι, βοηθάμε το δέρμα να καθαρίσει και ενισχύουμε την κυκλοφορία του αίματος. Ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό.
Τip: Μετά από κάθε ντους, απλώνουμε μια γενναία ποσότητα γαλακτώματος σώματος σε βρεγμένο δέρμα και το αφήνουμε όση ώρα λουζόμαστε. Έπειτα, ξεπλένουμε κανονικά. Το νερό θα μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά του γαλακτώματος πιο βαθιά και το δέρμα θα ενυδατωθεί καλύτερα.
Πηγή: Vita.gr