Παρασκευή , 20 Δεκέμβριος 2024
Δερματικές αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε μετά τα 40

Δερματικές αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε μετά τα 40

Περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν στο δέρμα μας καθώς μεγαλώνουμε, ειδικά στις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο.

Ευτυχώς τα περισσότερα με μια απλή επίσκεψη στον δερματολόγο και σωστή θεραπεία, υποχωρούν (μια φιλική μόνο υπενθύμιση: Οποιαδήποτε ελιά που αλλάζει σχήμα, χρώμα, μέγεθος ή αιμορραγεί από μόνη της θα πρέπει να ελεγχθεί από τον δερματολόγο άμεσα).

Τούτου λεχθέντος, αν δεν καταλαβαίνετε τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπετε στο δέρμα σας η δερματολόγος Maria Jhin, από το Σαν Φρανσίσκο, μας καθοδηγεί μέσα από τέσσερα κοινά δερματικά προβλήματα που παρουσιάζονται καθώς περνούν τα χρόνια.

Κερασοειδή αιμαγγειώματα

Αυτά τα μικρά κόκκινα στίγματα, τα οποία μπορεί να είναι είτε διογκωμένα είτε λεία, δεν έχουν καμία γνωστή αιτία, αλλά συμβαίνουν πιο συχνά καθώς γερνάμε. Η κόκκινη απόχρωση προέρχεται από τα αιμοφόρα αγγεία που πολλαπλασιάζονται σε μία περιοχή. Ενώ πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, άλλοι μπορεί να έχουν φαγούρα ή και αιμορραγία.

Θεραπεία: Αν σας ενοχλούν πολύ αυτές οι μεμονωμένες κόκκινες κουκκίδες, μπορείτε να τις αφαιρέσετε με λέιζερ. Είναι μια γρήγορη και απλή διαδικασία και τα αποτελέσματα είναι συνήθως μόνιμα.

Κηλίδες από τον ήλιο

Μερικές φορές λέμε ότι αυτές οι επίπεδες καφέ κηλίδες εμφανίζονται λόγω ηλικίας. Βγαίνουν συνήθως στα χέρια, πάνω από το στήθος και σε περιοχές γενικότερα που εκτίθενται στον ήλιο. Είναι μάλιστα περισσότερο πιθανό να εμφανιστεί σε όσους έχουν ήδη φακίδες αλλά δεν έχει να κάνει με την ηλικία αλλά με τον ήλιο καθώς οφείλονται σε συγκεντρώσεις χρωστικής.

Θεραπεία Μπορείτε να δοκιμάσετε να φωτίσετε αυτές τις κηλίδες με μια κρέμα λεύκανσης. Αν δεν δείτε διαφορά ο δερματολόγος σας μπορεί να προτείνει λέιζερ ή εντατική θεραπεία με peeling. Το καθημερινό αντηλιακό είναι επίσης must.

Ελιές

Αυτές οι ελιές που κρέμονται από το δέρμα και βρίσκονται σε περιοχές όπως στον λαιμό ή κάτω από τα χέρια, δημιουργούνται από τη συσσώρευση του κολλαγόνου στην επιφάνεια του δέρματος. Συμβαίνει συχνά λόγω ηλικίας, ειδικά αν έχετε  διαβήτη τύπου 2 ή είστε υπέρβαροι.

Θεραπεία Ένας δερματολόγος μπορεί να απομακρύνει αυτές τις ελιές με υγρό άζωτο, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που αφαιρείται και μια κρεατοελιά. Μπορεί να υπάρξει ένα μικρό τσούξιμο ή αίσθημα καύσου, κατά τη διαδικασία αλλά σε γενικές γραμμές είναι ανώδυνη.

Λευκές κηλίδες

Η λεύκη εμφανίζεται συνήθως στους ώμους και τη κνήμη με λευκές κηλίδες στα σημεία αυτά. Είναι ακίνδυνη αλλά ενημερώστε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε φολιδωτή υφή, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προκαρκινικό σημάδι.

Θεραπεία Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη λεύκη. Στα πρώτα στάδια της νόσου τα συμπτώματα υποχωρούν με θεραπεία από στεροειδή. Η φωτοθεραπεία επίσης, σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή είναι μια πιο αποτελεσματική θεραπεία για την λεύκη, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα αρθρίτιδας και του μυοσκελετικού συστήματος και Δερματικών Νόσων (NIAMS).

 

Πηγή: womansday.com