Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Go Green! Εσύ έχεις κάποιο «πράσινο» καλλυντικό στο νεσεσέρ σου;

Διακρίνονται για τις ανάλαφρες συνθέσεις τους, τα φυτικής προέλευσης συστατικά τους που περιποιούνται και προστατεύουν το δέρμα, ενώ συγχρόνως δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Τριάντα χρόνια πριν, τα φυσικά καλλυντικά  αποτελούσαν απλά μέρος μιας…bohemian κουλτούρας και κομμάτι τρόπου ζωής κάποιων πιο προοδευτικών ατόμων που τα συνέδεαν κυρίως με θέματα οικολογίας. Μπορεί τότε οι επιστήμονες να μην κατάφερναν να δημιουργήσουν φόρμουλες των οποίων τα συστατικά να είναι όλα φυτικά, κανείς όμως δεν αμφισβητούσε την αυθεντικότητά των προθέσεων όσων το επιχειρούσαν. Σήμερα, δυστυχώς, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή καθώς στο εμπόριο κυκλοφορούν εκατοντάδες εταιρείες που “αυτοβαφτίζουν” τα προϊόντα τους φυσικά ή βιολογικά χωρίς να είναι.

Ποια όμως είναι η διαφορά μεταξύ των βιολογικών και των φυσικών προιόντων?

Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός φορέας, ο γαλλικός Ecocert, πιστοποιεί ως βιολογικό ένα καλλυντικό στο οποίο τουλάχιστον το 95% των φυτικών συστατικών και το 10% του περιεχομένου είναι αποτέλεσμα οργανικής παραγωγής. Παρόλα αυτά ένα καλλυντικό μπορεί επίσης να πωλείται ως βιολογικό χωρίς να είναι 100%, ενώ το υπόλοιπο 5%, 25% και 30% μπορεί να περιέχει συστατικά αυστηρά ελεγμένα από τους φορείς, τα οποία βρίσκονται στην εγκεκριμένη λίστα τους. Τα δεύτερα, όπως μαρτυρά και το όνομα τους, περιέχουν συστατικά που υπάρχουν στη φύση όπως βότανα και ορυκτά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν διαθέτουν επίσης και κάποιες χημικές ουσίες (ελεγμένες). Μερικές φορές περιέχουν και βιολογικά συστατικά, αλλά συνήθως δεν είναι πιστοποιημένα είτε επειδή δεν έχουν υιοθετήσει πλήρως τη σύνθεση που υπαγορεύουν οι φορείς, είτε επειδή το υλικό της συσκευασίας δεν είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον. Η αλήθεια είναι πως τα φυσικά ή βιολογικά προϊόντα ομορφιάς αποτελούν ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με τα συμβατικά, καθώς τα συστατικά τους είναι πιο αγνά, δηλαδή δεν βλάπτουν την επιδερμίδα μας ή το οικοσύστημα.  Πάντα όμως πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι η φύση μπορεί να γίνει επιθετική! Για παράδειγμα ακόμα και το έλαιο λεβάντας σε πολύ υψηλή περιεκτικότητα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς ερεθισμούς στο δέρμα. Συνεπώς, αληθινά  βιολογικές συνθέσεις τείνουν να είναι το ίδιο βλαβερές  αν δεν έχουν υποστεί τους κατάλληλους ελέγχους.

 

 

Korres active oil Black pine, συσφικτικό, θρεπτικό και αντιρυτιδικό έλαιο προσώπου.


Πηγή